Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Откриха три нови имена на Ботеви четници, свързани с Бургаския край
Автор: Екип Burgas24.bg 13:37 / 20.04.2011Коментари (0)736
© Burgas24.bg
Открихме три нови имена на Ботеви четници, свързани с Бургаския край в резултат на историческите проучвания. Това съобщи Цоня Дражева, директор на Регионалния исторически музей - Бургас. Единият от тях Мито Ангелаков живее след Освобождението в Бургас и е първият концесионер на Морската градина, плажа, създава първото осветление. Ангелаков е открит по документите в архивите на Бургас. Останалите двама Ботеви четници са открити в централните архиви.

"В историческите изследвания, които са публикувани досега е консервативно заклещена една хипотеза, че нашия край е в страни от Априлското въстание, няма дейци и не се прави нищо заради гръкоманията или нещо друго. Винаги акцентът, когато са се представяли някакви чествания е бил върху събитията в Четвърти революционен окръг, Панагюрище, Батак. Заедно с колегата Яна Иванова се опитахме да проверим всичко, което би могло да ни даде нещо ново. Мисля, че това, което тепърва ще публикуваме в историческите издания ще бъде последното, което би могло да се открие, защото всички списъци на Ботеви четници и на участници в Априлското са проверени", посочи още историкът Цоня Дражева.

Друга интересна личност, която участва в четата на Иларион Драгостинов и Стоил войвода в Сливенския край е Иван Цанков. Малко известен факт за него е, че е участвал в сраженията. "Априлското въстание избухва предварително. Останалите революционни окръзи не са били подготвени и късно научават. Реално турската власт два дни преди тях е успяла да разбере и да започне подготовката за арестите и спирането на действията в тези части. Иван Цанков е бил телеграфист по държавния път в Стралджа и той хващайки телеграмата съобщава веднага на ръководството на Втори революционен окръг и те бързо променят плана, защото трябвало да бъде създаден един лагер, който събира четниците и от тях на 2 май да започне въстанието. Те се изтеглят в Котленския балкан и така успяват да се съхранят доста от дейците на Втори революционен окръг", разказа Дражева. След Освобождението Иван Цанков е два пъти окръжен управител на Бургас, участва в неговото благоустрояване и къщата му се намира и днес на ул. "Славянска"№4, за съжаление в много тежко състояние, въпреки че е културно наследство, допълни специалистът. В Бургас има следи и на Райна Княгиня. Тя има четири сина като един от тях Георги Дипчев се заселва в Бургас и създава първото техническо училище или днешната Професионална гимназия по механотехника. Райна Футекова идва в Бургас. Тя прави копия на знамето като оригиналното не е оцеляло. Копията са в най-големите музей като в Бургас ще бъде показано копието, което е използвано от дружината на с. Забернево по време на Илинденско- Преображенското въстание.

Източник: Радио "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Влизането на България в Шенген
Градският транспорт в София
Катастрофи в България
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: