Откриха новия концептуален ресторант в СТРАНД Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:58 / 16.10.2013
944
Новото кулинарно бижу в първия открит лайфстайл и търговски център СТРАНД Бургас - ресторант "Ракия", официално отвори врати за своите клиенти. Заведението обещава да се превърне в истински хит, съчетаващо ястия от модерната българска кухня, достъпни цени и разнообразни качествени ракии и вина.

Актьорът Виктор Калев от "Шоуто на Слави" бе официален гост на отварянето и пръв опита от българското гурме меню. Г-жа Мариела Остенд, Инвестиционен Директор на СТРАНД Бургас, сподели, че за туристически район като Бургас, ресторантът притежава уникалната възможност да популяризира националното ни питие, както и вкусът на съвременната българска кухня.

Ресторант "Ракия"предлага модерна интерпретация на богатата ни българска кулинарна традиция и празнува богатството на нашето национално питие - ракията.

Интериорът е модерен, издържан в неутрални и изчистени форми. Националното ни наследство и етнос се издават само по стилизиран мотив на самоковска шевица, черно бели фотографии и автентичен казан за ракия. Шоу-кухня и студена витрина, от която гостите могат да си изберат месото и да видят как то се приготвя на скара на дървени въглища, е една от основните атракции на ресторанта.

Стойчо Христев, създател на концепцията обяснява философията зад която стои идеята за създаването на ресторант "Ракия":"За разлика от други нации, за нас българите яденето и пиенето се неизменно свързани. Известно е, че сме народ, който на гладно не пие, а освен това на софрата ни винаги присъстват ракия и вино. Докато българското вино вече има донякъде международно признание, за националното ни питие ракията, малцина знаят. Именно заради това ресторанта е посветен на това нашето уникално богатство и на изкусните майстори, които го създават. В "Ракия" има над петдесет вида качествени български ракии, които гостите на заведението ще имат възможност да дегустират и оценят", споделя г-н Христев.

Вкусовата палитра на ястията и скарата е определено българска, но поднесени по модерен, гурме начин. Подправките са майсторски подбрани, за да подчертаят свежите български продукти, без да ги доминират. Ястията са прясно приготвени с минимална обработка, за да се подчертае свежестта на продуктите.

Съвременният прочит на традиционните ястия започва още от салатите. Зелената салата например е представена в 4 гурме варианта - с маринована в лимон и билки, пастарма с пушена пъстърва и гризини, с мариновани тиквички и доматена емулсия, с печени домати с чесън.

Гурме темата продължава с предястията, където дори такива класически ястия като зеленчуците на скара са обогатени с меко козе сирене, подправки и дресинг от зехтин и горчица.

Скарата е гръбначният стълб на менюто - разчита се изцяло на прясно месо приготвено в шоу-кухнята пред клиентите на дървени въглища.

Основните ястия най-ярко демонстрират съвременния прочит на класическите български ястия. Сред тях са свински котлет с билкова коричка, пилешки гърди фламбирани в кайсиева ракия, свинско вретено с праз, орехи и сини сливи. Има дори ястие "Манджа с грозде" - пилешки гърди със сметана, червен лук иразбира се грозде.

Сред десертите присъства баница с тиква и орехи сервирана с карамелов сос и запечена ябълка с орехи, мед и канела.
И най-важното! Цените в "Ракия" са учудващо ниски за подобен гурме ресторант. Кюфте или кебапче са по 1.50лв., повечето салати и предястия са между 4 и 5 лева, а основните ястия са между 10-12 лв.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Чудесна новина! Остров Света Анастасия ще посреща гости и през зи...
Ерген I с нова работа
АПИ с важно напомняне!
Деца от Бургас с призив към шофьорите
Две нагли кражби разкриха в Бургас
Спират водата на тези места в Бургас днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).