Откриха изложба с илюстрации на детски приказки

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:37 / 27.07.2011
969
Експозицията "Приказки без край...Спомени от детството с героите на художника Вадим Лазаркевич от вечните български приказки" бе открита в Историческата експозиция на РИМ Бургас. Тя е в Бургас благодарение на сътрудничеството на музея с РИМ-Стара Загора и благодарение на семейството на Лазаркевич. Ще остане в Бургас до 30 септември.

Изкуствоведът Петко Петков представи художника, който има над 220 илюстрации към приказките на Ран Босилек, Ангел Каралийчев, Светослав Минков, Константин Константинов, Дора Габе. По думите на специалиста рисунките са ценни, защото са като учебници по емоционално възпитание, докосват и развиват емоционално детето.

"Илюстрациите през годините показват емоциите и чувствата, обрисуват характерите, затова творчеството му е учебник за децата. Те се запознават с различните емоционални състояния, откриват ги у себе си и после у другите", каза Петков.

Любимите герои на всяко дете - Косе Босе, работна Мецана, Кумчо Вълчо, Кума Лиса, патиланци - са създадени от Вадим Лазаркевич. Снахата на художника Анета Лазаркевич го представи с думите, че той е бил невероятно добър човек, който е обичал хората. Експозицията представя и детски играчки от 30-те-70-те год. на миналия век от фонда на Старозагорския музей.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
ВиК ремонт затваря част от улица "Пробуда"
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).