Откриха инсталация за улавяне на въглеводородни пари в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
15:54 / 23.11.2012
1194
Днес в ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас бе открит нов екологичен обект - инсталация за улавяне на въглеводородни пари. Строителството му, което продължи година и половина, е на стойност 1,5 млн. долара. Лентата прерязаха кметът на гр. Бургас Димитър Николов и председателят на Управителния съвет на Дружеството Сергей Андронов. На откриването присъстваха още директорът на РИОСВ-Бургас Бойчо Георгиев, ръководители на комбината и журналисти.

"ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас отделя значителни ресурси за решаване на екологични проблеми", каза в обръщението си г-н Андронов и допълни, че от приватизацията през 1999 г. до днес дружеството е инвестирало над 300 млн. долара в екологични обекти за една по-чиста околна среда.

Откриването на новата инсталация за улавяне на въглеводородни пари, е още една малка крачка в мащабната екологична политика на Компанията, приложена в областта.
Кметът на гр. Бургас г-н Николов даде положителна оценка на усилията, които ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас полага за подобряване на екологичната обстановка в региона. "От един стар и амортизиран завод през 1999 г., благодарение на стотиците милиони инвестиции ЛУКОЙЛ превърна комбината в модерен производствен комплекс", каза от своя страна директорът на РИОСВ-Бургас г-н Георгиев.

Инсталацията е предназначена да предотвратява отделянето в околната среда на въглеводородните пари, които се генерират в процеса на пълнене на ЖП цистерните, снижава емисиите от въглеводородни газове почти до нула, ликвидира на практика безвъзвратните загуби. В процеса на пълнене на горивата бензиновите пари се улавят и втечняват от системата, като в последствие те се насочват към резервоарите за компоненти на горивата. Тази технология се счита за най-добрата налична технология за гореспоменатото приложение.

Действащата европейска директива задължава индустриалните предприятия да ограничат допустимите си емисии до 35 г/м3 за един измерен час. Половината от страните членки на Европейския съюз, включително и Република България, от месец април 2012 г. въведоха по-строги параметри с пределна стойност от 10 г/м3 за един измерен час. При проведените 72-часови функционални проби, според направените от независима лаборатория измервания, се установи, че новоизградената инсталация в ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас постига почти нулеви стойности в отделяне на емисии.

Обектът е построен по лиценз и с оборудване на водещата световна американска компания в областта на технологиите за очистване на газове от нефтопреработката и емисионен контрол "John Zink International". Процесът е напълно автоматизиран и не изисква присъствие и намеса в управление му от страна на технологичния персонал.
Строителството на новата инсталация за улавяне на въглеводородните пари е част от мащабната екологична политика на ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас, чийто приоритет е чистата околна среда и здравето на хората.
След откриването на обекта официалните лица посетиха новостроящият се производствен Комплекс за хидрокрекинг на гудрон H-oil.


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Бургас:
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).