Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Oткриха Седмицата на военното документално кино в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 15:55 / 02.05.2012Коментари (0)712
© Burgas24.bg
В Бургас бе официално открита Седмицата на военното документално кино. Тя бе представена от Стоян Диков, началник отдел Югоизточен при Изпълнителна Агенция "Военни клубове и Военно почивно дело" към Министерството на отбраната.

Всяка година Министерството на отбраната и цялото българско войнство най-тържествено отбелязва 6-ти май - Денят на храбростта и Празника на българската армия с различни по характер обществени мероприятия, военен ритуал с водосвет за здраве военните от Гарнизона, ще бъдат поднесени и цветя на паметника на 24-ти Бургаски пехотен черноморски полк.

Изпълнителна Агенция "Военни клубове и Военно почивно дело" под патронажа на министъра на отбраната за първи път провежда нов форум Седмица на българското военно документално кино, която започва днес от 14 часа във всички Военни клубове в страната и ще продължи до 6-ти май, каза Диков.

"Тематиката на продукциите отразява различни моменти от нашата история, включително и в най-ново време за мисиите на българската армия зад граница. Това, което обединява всички филми е героизмът на българските войни, любовта и верността им към родината и чувството им за дълг към армията и българския народ", посочи той.

На откриването на форума за военно кино присъства и комодор Митко Петев, командир на Военноморска база-Бургас. "Денят на българската армия и на храбростта заслужава вниманието на целия български народ, защото този празник е станал значим, благодарение именно на него. Паметта на един народ съдържа в себе си това, което е написано, това, което е запомнено, това, което се предава от деди на деца и от деца на правнуци", каза комодор Петев.

Той посочи, че в по-новата ни история се появява нов жанр, които позволява тези спомени да бъдат запазени - кинематографията. "Развитието на българската армия преминава през изпитанията на народа, била е с него през трудните моменти, а и това не може да бъде по друг начин, защото самият народ е армията", категоричен бе той.

"В по-новата история на Република България и на българската армия се случиха редица знаменателни събития - участието на българската армия в мисиите зад граница, участието на българската армия в периода за преход, където всички неволи, които българският народ изтърпя бяха споделени от българската армия. Той прегърна като своя идея присъединяването към ЕС, НАТО, присъединяването към идеалите, които са в синхрон с неговите изконни въжделения", посочи Мотев.

Той се спря върху ролята на военната кинематография. "Като че ли поглеждайки от страни, това, което се е случило ни дава възможност ние да го осъзнаем", допълни комодор Мотев. Първият филм, който бе прожектиран бе "Пета рота" , разказ за мисията на Пета рота за охрана на летище Кабул.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Катастрофи в България
Хороскоп за деня
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: