Отглеждат и бебета в приемни семейства

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:24 / 25.05.2010
469
Новородени и деца до три години ще могат да бъдат настанявани в приемни семейства. Това ще стане след влизане в сила на промените на Наредбата за приемната грижа, съобщи Тони Костова, директор на Областната служба за социално подпомагане. Очаква се до края на годината да бъде разработена и методика и да бъдат обучени първите приемни родители на малчугани до три години.

Според новите момента в Наредбата, приемната грижа ще бъде формулирана като услуга, държавно делегирана, чиято основна цел ще бъде помощта за деинституционализация на децата от социални домове.

Днес в Бургас стартира информационната кампания по приемна грижа, която ще продължи до края на август. Освен групи родители за деца от 0 до 3 години, ще бъдат създадени и групи приемн семейства за деца с увреждания. По приемането на тази наредба усилено работи УНИЦЕФ, партньор на АСП, както и група ирландски социални работници.

В Бургаска област към момента има настанени 10 деца в 10 семейства. В Бургас 4 от семействата са професионални и 4 са доброволни. Приемни родители има и в общините Малко Търново и Поморие, където се отглежда по едно дете от социално заведение. Три са домовете в областта, за деца без родители, които се обслужват от Бургаската дирекция "Социално подпомагане"-Домът за медико социални грижи /бивш „Майка и дете"/, ДДЛРГ Коджакафалията и ДДЛРГ"Щурче" за деца от 3 до 7 години в Средец. Общо в трите специализирани институции има 271 деца.

Според Вълчо Вълчев, директор на Дирекция „СП" в Бургас, намалението на децата е почти двойно в сравнение в с предишни години. Това се дължи да успешното стартиране на приемната грижа като услуга в Бургас, реинтеграцията на деца при семейства на роднини и близки и осиновяванията. От старта на услугата в общината ни е имало 13 приемни семейства, като в 5 от случаите децата са навършили пълнолетие и продължават да намират подкрепа от приемните си родители. Едно дете е осиновено от родители чужденци.

Кандидатите за приемно семейство, както при доброволната, така и при професионалната грижа, подават документи в Дирекция „СП" и за двамата съпрузи. Това важи и за кандидатите, които живеят на семейни начала.

За децата в приемни семейства се отпускат средства съобразно възрастта на детето от 195 до 240 лв. месечно. Трудовото възнаграждение за приемни родители е 312 лв.

„Кампанията ще има чисто практически измерения, ще насочим усилията си към отделни групи, които биха могли да се включат в предлагането на този вид социална услуга. Не е тайна, че преобладаващата част от децата, настанени в специализирани институции са от ромската общност. Ще се опитаме да инициираме разяснителни срещи сред подходящи хора в тази общност, за да може голяма част от ромските деца да бъдат върнати в семейна среда"-коментира Вълчо Вълчев.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).