Отчитат 15 % ръст на туристите посетили Бургаска област

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:31 / 18.10.2011
603
15 % ръст на туристите посетили Бургаска област отчитат от регионалната туристическа камара, каза председателят на камарата Иван Иванов.

"Туристическия отрасъл е важен за региона, защото формира между 13-13,8 % от брутния вътрешен продукт на областта. Дава лицето и облика както на Черноморските общини и на Бургаска област като цяло. За туристическия бизнес годината е успешна. Достигна се ръст от 14,92% спрямо 2010 година ", каза Иванов. Според председателя на регионалната туристическа камара основните факторите, благоприятстващи този добър туристически сезон са добрите природни и географски дадености на района, масовото въвеждане на "он инклузив", модерната и нова туристическа база в сравнение с другите туристически страни, събитията в Египет, Тунис и Марако, сравнително доброто качество на туристическия продукт.

През този сезон е постигнат ръст на туристите от Словакия, Полша, Чехия, Унгария, Украйна, Румъния, Русия и Германия. Регистриран е и съществен спад съответно от Финландия, Швеция, Беларус, Франция, Великобритания. Този спад се е увеличил през месец септември каза още Иван Иванов. Той посочи, че пред туризма има и някои основни проблеми, за които е писано и в чуждата преса. Това са все още лошата инфраструктура, строителството по курортите независимо, че като отрасъл строителството е със затихващи функции, нарушаване на нощната тишина и покой на туристите.

Сред проблемите са и високите цени на таксиметровите и лекарски услуги, състоянието на плажовете, липса на пречиствателни. Иванов посочи, че новият туристически данък, който замени туристическата такса по Черноморските общини варира от 20 стотинки до 2 лева. По думите му е висока данъчната тежест в областта на туризма и липса прозрачност при ползването на туристическия данък. Иван Иванов каза още работата на консултативните съвети по туризъм е незадоволителна.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).