Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Отбелязваме европейския ден за протест на хората с увреждания
Автор: Екип Burgas24.bg 17:07 / 04.05.2009Коментари (0)450
Има ли за какво да протестират българите с увреждания? Някой би казал: „Въпросът е риторичен!" И да, и не... Протестират за ниски доходи, за лекарства, за достъпност... но Фондация „Достоен живот" - Бургас, организациите Център за независим живот - София, „Достоен живот" от Видин, „Ти избираш" от Стара Загора и „Бъдеще за децата с увреждания" от Казанлък изразяват протеста си чрез Кампания за лична помощ, а Европейският ден за протест на хората с увреждания - 5 май - бележи началото на тази кампания

Философията на личната помощ е пряко свързана с гражданските и човешките права, тя разглежда човека с увреждане като независим, достоен и отговорен индивид, който може да взема решения за живота си и да участва активно и пълноценно в обществения живот. Тази кампания е изцяло в духа на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, според която: „лицата с увреждания трябва да имат достъп до голям брой домашни, жилищни и други обществени услуги, включително и до лична помощ, необходима за поддържане на живота и за включване в общността, и за предпазване от изолиране или сегрегация от общността" (чл. 19).

Въпреки промените, настъпили след 2000-та година в България - нов Закон за интеграция на хората с увреждания, редица програми за подпомагане и социални услуги - приобщаването на хората с увреждания е бавен процес и все още има 18 862 човека, затворени в институции, множество клиенти на дневни центрове и други изолирани форми на грижа, но почти няма ползватели на подкрепа за участие в живота на общността.

Един от начините да се осигури обществен и независим живот за хора с увреждания е национална достъпност до механизми за лична помощ по силата на закон. Тъкмо прокарването на национален закон за Лична помощ е основната цел на кампанията. Кампанията предвижда изработване на проектозакон за личната помощ в консултации с по-голяма група активни хора с увреждания в цялата страна, информиране на широка аудитория за смисъла и същността на личната помощ като механизъм за независим живот и производство на разнообразни информационни материали. Крайната цел е да се приеме Закон за личната помощ в България, а усилията ще бъдат насочени основно към политиците, явяващи се на парламентарните избори в България и на изборите за представители в Европейския парламент през 2009 година.

Очакваният успех на кампанията ще доведе до реална социална промяна за хората с увреждания и може да послужи като добър пример и за други маргинализирани групи.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: