Оставиха в ареста тираджиите с хероина

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:27 / 18.12.2008
1431
Състав на Бургаският окръжен съд с председател Галя Тодорова постанови мярка за неотклонение "задържане под стража" за тримата шофьори, в чиито ТИР-ове в началото на седмицата бе открито голямо количество хероин.

Срещу Тълми Руджиев Османов от Русе, Стефан Матев Стратиев от Ст. Загора и Стефан Гочев Минчев е повдигнато обвинение по чл. 242 ал. 2 от НК, за престъпление против митническия режим.

Законът предвижда за умишленото престъпление наказание лишаване от свобода от 10 - 15 години и глоба от 200 000 до 300 000 лева.

В момента на извършването на престъплението единият от шофьорите, Тълми Руджиев Османов е в процес на изтърпяване на наказание от 4 години условна присъда, с която е било заменено едногодишна ефективна присъда.

Хероинът, бе открит при специализираната международна операция на Пристанище Бургас - Запад на 15 декември т.г.
Трите камиона пристигнаха в Република България натоварени с официален товар - консерви грах и доматено пюре чрез ферибота Бургас - Поти. Наркотикът, разпределен в 729 пакета по 500 гр. бе укрит в специално изградени тайници в конструкцията на три ТИР - ремаркета с българска регистрация. По цени на черния пазар хероинът се оценява на 33,3 милиона лева.

Залавянето на най-голямото за Бургаска област количество хероин до момента бе резултат от международна операция, координирана от Регионалния Център за борба с трансграничната престъпност, с участието на специализираните отдели за борба с наркотрафика в Агенция „Митници" и Дирекцията за противодействие на организираната и тежката престъпност - МВР.

Регионалния Център за борба с трансграничната престъпност към Инициативата за сътрудничество в Югоизточна Европа (ИСЮЕ Центърът), който е със седалище в Букурещ и функционира от 2000 г. е изграден с представителството на 26 офицери за връзка от митническите и полицейски администрации на 13-те страни-членки: Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Македония, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Унгария, Хърватска и Черна гора. В същото време Центърът поддържа тясно сътрудничество с представителите на 19 държави, между които САЩ, Канада, Япония, Великобритания, Германия, Холандия и др., които имат статут на наблюдатели и поддържат дейността на Центъра. ИНТЕРПОЛ и Световната Митническа Организация имат статут на постоянни консултанти. България ръководи дейността на една от 7-те Целеви групи за противодействие на трансграничната престъпност в региона - тази за борба с наркотрафика, което безусловно се дължи на доказано високия професионализма на българските митнически и полицейски органи в тази област.


Виж коментарите (0)

Още по темата (8):
23.12.2008 И тримата шофоьори на ТИР-ове, хванати с хероин, остават зад решетките
23.12.2008 Един от тираджиите, превозвали хероин, остава в ареста
23.12.2008 Тираджиите с хероина обжалват мерките си "задържане под стража"
18.12.2008 Гледат мерките на шофьорите, превозвали 400 кг хероин
16.12.2008 370 кг - рекорд за хероин, задържан в Бургас
16.12.2008 Трима са задържаните за превозването на стотици килограми хероин
Още новини от Новини от Бургас:
Американска яхтена компания започва ще прави плавателни съдове в ...
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...
Откриха канабис в 2 апартамента в Бургас
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
ВиК ремонт затваря част от улица "Пробуда"
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).