Оригинални плочки с клинопис на 3 хил. години от Вавилон експонираха в Археологическия музей на Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:45
533
"Гласовете на Вавилон: Клинописни плочки от изгубената цивилизация“ е името на най - новата изложба, която можете да видите през следващите месеци в бургаския Археологически музей (ул. “Ал. Богориди" 21). Ценните експонати са предоставени от Исторически музей - Котел.

Глинените плочки с клинопис от 6-ти век пр. хр. са дарени на библиотеката-музей в Котел от Петър Матеев, който е известен като един от най-големите благодетели на възрожденския град. Глинените таблички са 5 на брой, с различни размери, а върху тях са изписани важни за времето си финансови документи.

Архивът на вавилонския род Егиби включва около 1700 глинени таблички, които документират финансовата дейност на рода в периода от 606 до 482 г. пр. хр., когато Вавилон е част от Нововавилонското царство, а по-късно и от Ахеменидска Персия. Архивът обхваща пет поколения и съдържа информация за търговия с фурми, зърно, недвижими имоти, роби, както и за отпускане на заеми и плащане на данъци. Табличките подробно описват лицата и техните роднински връзки. Най-ранната табличка е датирана 547 г. пр. хр., а най-късната от 536 г. пр. хр.

Клинописното писмо е най - ранната позната писмена система в света. За пръв път се появява преди повече от 3000 години пр. хр. в Месопотамия и по точно – в земите на днешен Южен Ирак. Върху прясно формувани глинени плочки се нанасяли символи с формата на вертикални, хоризонтални и коси клинчета, като в последствие плочките се изсушавали или изпичали. Инструментът, с който се е “пишело", представлявал писец от тръстика или друг материал - той бил известен по късно, като стилус. Древните писари, поради спецификата на занятието си, били дълбоко уважавани и се ползвали с висок социален престиж, като пазители на мъдростта и познанието, съхранени в текстовете.

А ето и пътя на клинописните плочки от древния град Ниневия до музея в Котел.

През 1876 г. Петър Матеев българин от Котел, участва в археологическа експедиция в Близкия изток под ръководството на Джордж Смит известен археолог, чиято работа променя представите за древната култура на Вавилон и Асирия.

Джордж Смит (1840-1876) е роден в Лондон и става известен с разчитането на "Епосът на Гилгамеш“, което потвърдило библейските разкази за Всемирния потоп. След откритията в град Ниневия, Смит оглавява нови експедиции, за да намери липсващи части от текста. През 1876 г. той идва в Цариград, за да получи разрешение за разкопки и там се среща с Петър Матеев.

Петър Матеев (1850-1943) има интересна биография. Той е един от най-известните ерудирани, родолюбиви българи. Общественик, журналист, сътрудник на много европейски и български издания. Произхожда от стар котленски възрожденски заможен род. Образованието си получава в родния град, а по-късно учи в Протестантския колеж на Малта и работи в английската поща в Цариград. Матеев приема предложението на Смит, но е предупреден от английския консул, че като българин може да срещне затруднения при властите, в последствие той сменя името си на Питър Матюсън, за да се представя, като английски поданик.

След получаване на султанския ферман, Смит и Матеев тръгват на пътешествие, в което откриват хетски надписи. По пътя, те изследват културни и социални особености на региона и местни жители. Когато стигат до Багдад ситуацията се усложнява, поради бунтове и те решават да се върнат обратно. По пътя Смит заболял и умира в град Алеп. Матеев успешно се завръща в Цариград и оставя след себе си клинописните плочки, които са много редки и се съхраняват в Котленския музей. Неговият пътепис и автобиография са ценни исторически източници, които документират важността на българския принос в световната археология.

Каним всички жители и гости на града да се докоснат до постиженията на двама мъже, които независимо от различията в произхода и културите, оставят значим отпечатък в историята на археологията. Музеят е отворен от понеделник до събота, с работно време от 9:00 до 17:00 часа.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Ентусиасти събират средства за лечението на млада бургазлийка
В Бургас се провежда двудневен иновативен лагер за ползите от изк...
Въвеждат временна организация на движението по ул. "Чаталджа"
Лошо им се пише на двамата, хванати да крадат гориво край Миролю...
Бургазлия не очакваше това да му се случи, полицията с бърза реак...
Ето къде няма да има вода днес в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).