Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Оригинална оперативна методика в ортопедията бе използвана за първи път в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 14:34 / 15.01.2012Коментари (0)793
© Burgas24.bg
На 13 Януари в МБАЛ "Дева Мария" успешно бе извършена една от най-сложните операции в областта на детската ортопедия - тройна остеотомия на таз. Този метод е оригинална техника по проф. Владимиров. Тя е призната в световната практика, като за първи път в страната се прилага от него и този тип оперативни интервенции са се извършвали до момента единствено в Детската клиника на Университетската болница по ортопедия и травматология в Горна баня, гр.София. Той въвежда многобройни съвременни оперативни техники в детската ортопедия и травматология, активен деятел е в организацията за намаляване на вродената и предизвиканата дисплазия на тазобедрената става при новородени, разработва нови оперативни методи. Участва като автор, съавтор и редактор в монографии, учебници и ръководства по ортопедия и травматология. Има около 200 научни публикации в наши и чужди списания. Член е на български и международни асоциации по ортопедия и травматология и по детска ортопедия. Избран е за Академик към Българската академия на науките и изкуствата. От края на миналата година, проф. д-р Б. Владимиров работи на основен трудов договр в МБАЛ "Дева Мария".

Причините за извършването на операцията и проведеното лечение е изкълчване на тазобедрените стави в следствие на неправилно повиване при новороденото. Това изкълчване води до нарушаване на разтежната зона на покрива на ставата, в резултат на което главата остава частично не покрита. При такова несъответствие между глава и покрив ставния хрущял се износва обикновенно при 45 годишна възраст. Това налага нуждата от поставяне на изкуствена става.

Метода на тройна остеотомия на таз постига покриване на главата на бедрената кост, а от там и удължаване на живота на ставата средно с около 15 години.

За съжаление, все още има райони в страната, в които престъпно се продължава с повиването на новороденото след раждането, което води до осакатяване на детето. Изключително важно е правилното отглеждане на новороденото и ранните профилактични прегледи най-късно до края на първия месец след раждането включително и ехография на ставите. Това трябва да се извърши от ортопед, най-добре специалист по детска ортопедия.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: