Организират фестивала "Шарено котле" на 3 юни в "Меден рудник"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:36 / 28.05.2012
781
На 3 юни от 10,30 часа в ж.к. Меден рудник се организира фестивал "Шарено котле" - култура и традиции на местните общности. Фестивала се организира от читалище "Св. св. Кирил и Методий 1985" - гр. Бургас с подкрепата на Америка за България и Платформа Агора по проект "Активни граждански общности чрез читалищата в България".

Идеята на празника е представители на по-големите етнически общности, населяващи територията на града да се представят с традиционния си фолклор, характерни ястия, предмети от бита, както и занаяти. Така, опознавайки своите етнически различия, хората да открият и това, които ги сближава и ги обеднява в едно цяло.

Фестивалната програма включва:

Пъстра концертна програма на открита сцена с фолклора на руската, турската, арменската, еврейската, полската, гръцката, ромската общност, както и на българската общност, представена от странджански и тракийски групи. Руската "Масленица" и българското "Нестинарство" ще рамкират началото и края на фестивала.

Богато разнообразие от типични за различните кухни сладки и солени вкусотии ще се предлагат на специлно подредени за целта щандове - от руските пирожки, през арменските сладки, еврейския хляб, уникалната турска баклава и шербет до полските колачки и нашенската баница и погача. Всеки ще може да опита и да си вземе от малките шарени книжки с рецепти като сувенир от фестивала.

Ще се предлагат земеделски продукти и биохрани - мед и други пчелни продукти, подправки, билки и предмети на художествени занаяти.

За повече добро настроение и приятни спомени ще могат да се правят снимки с костюми на различните етноси, а по-игривите могат да посетят училището по танци.

В читалището ще се прожектират анимационни филмчета с популярни за децата герои - «Ну, погоди» и др.

Фотоизложба на открито «Бургас - моят град някога и сега» «Дом от панели - градини от сръчни ръце» ще запечата на хартия средата, в която живеем. Очакват се гости извън общината и областта, които ще се включат във фестивала със своя програма и традиционни ястия, както и с други съпътстващи прояви.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Слънчево и топло ще бъде времето днес
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).