Оправдаха оценители, обвинени че са ощетили общината

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
10:09 / 09.04.2010
1161
Бургаският окръжен съд вчера оправда двама оценители, обвинени, че са ощетили община Бургас с над 42 хил.лв. Няма достатъчно доказателства, че вещите лица Веселина Георгиева и Стоянка Рачева са изготвили неверни оценки, решиха магистратите. Няма и щета, нанесена на общината, затова съдът отхвърли гражданския иск като недоказан.

Лицензираните оценители бяха привлечени като обвиняеми заради заменка по докладна на бившия кмет Йоан Костадинов. През 2006 г. общината дава апетитен парцел от 3 декара до хипермаркет "Билла" на 23-годишната по това време студентка Гергана Петкова Полименова. Теренът е заменен за три малки панелни апартамента в жк "Меден рудник". Полименова е имала инвестиционно намерение да строи магазин за хранителни стоки, но не го е осъществила.

Оценките са направени през септември 2005 г. Тогава вещото лице Веселина Георгиева е остойностила така имотите, че общината е на загуба от 37 500 лева, сочи обвинителният акт. Според прокуратурата нанесената щета от оценката на колежката й Стоянка Рачева пък е 4 778 лева.

На двете е повдигнато обвинение по чл.260 от Наказателния кодекс, според който присъдата е до 3 години затвор и лишаване от права на оценители. Престъпление обаче не се доказа.

По време на процеса бяха разпитани вещи лица, колеги на обвиняемите. Стана ясно, че една оценка може да варира в голям диапазон и с размити граници. Когато била за търг, оценката се намаляла с до 50%, защото от първоначалната започвало наддаването, обясниха експерти. От ипотечната пък се сваляли до 60%, за да бъдат защитени интересите на банките от длъжници, изпаднали в неплатежоспособност. Нямало обаче нормативен акт, който да указва това занижение. Най-често се случвало всеки оценител да дава различна цена, стана ясно по време на делото. Какъв процент разлика е допустима, никой не можа да каже.

На предишното съдебно заседание бе разпитан дори бившият кмет Йоан Костадинов. Ексградоначалникът обаче не помнеше какви договори е подписвал, какви докладни е давал на Общинския съвет и дали изобщо ги е чел. Прокуратурата най-вероятно ще внесе протест срещу оправдателната присъда и делото ще продължи в Апелативния съд.

Източник: factor-bs.com


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Бургас:
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).