Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Около 400 души се изследват за туберкулоза през "Седмицата на отворените врати"
Автор: Екип Burgas24.bg 11:29 / 12.09.2011Коментари (0)653
Около 350-400 души се изследват по време на "Седмица на отворените врати" за скрининг на риска за туберкулоза в Бургас, а за годината - около 2 000 души. Лечението е в профилактиката. Ако предпазим развитието на заболяването, това е най-голямото щастие. Въпросът е в профилактиката на населението. Имаме по-малко туберкулоза, но по-тежка, което е много голям финансов ресурс и което води до много лични и обществени негативи. Това каза д-р Евелина Трошанова, управител на Белодробната болница в Бургас.

По традиция 4 пъти в годината се правят подобни изследвания за пациенти, които имат съмнение, че са болни или са били в контакт с туберкулозно болен, или пък не се чувстват добре и се притесняват за своето белодробно здраве. Всички прегледи и изследвания са напълно безплатни. Прегледът представлява анкета от високо специализирано лице, което задава въпроси на пациента. След това се прави МАНТУ- кожен тест за туберкулозна чувствителност. Прави се и снимка. Ако се види, че на снимката има изменения, тогава пациентът се изпраща на изследване за туберкулозни бактерии.

"В България не обичаме да говорим, че има тубркулоза, защото това заболяване е символ на една социално слаба държава, на една лоша здравна мрежа, не достатъчно организирана. По принцип е болест на бедния човек, който няма имунитет и няма сили", коментира д-р Трошанова. По думите й в световен мащаб се наблюдава същото. От 7 милиарда население 1 милиард и 300 хиляди са заразени с туберкулоза, като тя уточни, че заразени не означава заболели.

"Точно тези скрининги се правят, за да се търси и да се открие заболяването в начална фаза. Туберкулозата се лекува на 100%, като се иска съдействието на самия болен, на неговите близки и от лечебното заведение", каза още управителят. Изследването е областно и затова освен в Бургас екип от лекар и медицинаска сестра ще бъде и в градове, където има огнища на болестта. В Бургас всеки, който желае да се прегледа, може да го направи от 09.00 до 19.00 часа в Белодробната болница.

Неправителствените организации също помагат в това изследване. Днес от 14.30 часа екипът ще бъде в Руен. Прегледите ще бъдат в здравната служба и ще се посетят две- три семейства, които страдат от заболяването. Утре в същите часове екипът ще бъде в Карнобат. В сряда ще бъдат в Средец. Екипът ще отиде в здравната служба, болницата и по домовете на хората. На 15 септември в Айтос, а на 16 в Бургас. Резултатите от МАНТУ-то ще се получат на място в Белодробната болница в Бургас, но ако екипите разберат, че някои пациенти не са в състояние за отчитане на резултатите, ще отидат за втори път на място. Линейката е на 24-часово разположение. Основната цел на седмицат е да се намали заболеваемостта. "Ние сме държава, която спазва имунизационния календар. Ние имунизираме децата. Въпросът е, че след 18 -годишна възраст и пет години след това, става по-голям рискът от заболяване от туберкулоза", каза още д-р Трошанова. Следващата "Седмица на отворените врати" за скрининг на риска за туберкулоза ще бъде през декември месец.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Български тенис
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: