Около 30% спад в строителството отчитат в община Бургас спрямо миналата година

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:14 / 23.10.2009
1655
Около 350 строителни разрешения са издадени на територията на община Бургас през първите девет месеца на годината, съобщи главният архитект на общината Веселина Илиева. Това е около 70% от броя на разрешенията за същия период на миналата година, когато те са били 520. По-голямата част от разрешенията са за вътрешни преустройства, има и такива за пристройки и надстройки на индивидуални сгради. Има издадени разрешения за строеж на търговски и производствени сгради в промишлените зони и в контактните зони на града. Доста малко са новите жилищни сгради, за които е поискано разрешение за строеж, така че общо като съотношение най-голям е спадът в жилищното строителство, посочи арх. Илиева. Тя допълни, че за отделните райони на общината спадът спрямо миналата година е различен.

Арх. Илиева каза, че причините за 30-процентния спад на строителството в общината са комплексни. Освен икономическата криза, причина за отдръпване на инвеститорите е също липсата на достатъчно терени, предвидени за строителство, с влезли в сила устройствени планове и изградена инфраструктура.

Обмисля се изработването на наредба за начина, по който частни инвеститори и заинтересовани лица могат да изграждат инфраструктура на територията на общината, каза още Веселина Илиева в коментар на честите случаи, при които инвестиционният интерес към дадена територия изпреварва възможностите на общината да изгради необходимата инфраструктура. Такъв пример е зона „Д" в бургаския комплекс „Меден рудник", където има влязъл в сила устройствен план за територията, вече има построени жилищни сгради, но инфраструктурата не е изградена. Този въпрос към настоящия момент е уреден само за териториите в непосредствена близост до морето, които са засегнати от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, посочи арх. Илиева. Там изрично е указано, че разрешенията за строеж на обекти в зона "А" и в зона "Б" се издават при наличие на необходимата техническа инфраструктура. За усвоени територии, какъвто е случаят в „Меден рудник", ангажимент на общината е да изгради инфраструктура и улична мрежа, само че това не е по силите на бюджета, каза арх. Илиева. „Това, което ние можем да направим, за да вървим в крачка, е проектиране и частична реализация по основната пътна мрежа, но частната инициатива изпреварва този процес", каза Веселина Илиева. „Наистина смятам, че това е много сериозен проблем и той е законодателен. Трябва да има промяна в закона, която да указва специфични условия за различни случаи", посочи Илиева. Законът за устройство на територията дава възможност на Общинския съвет да приеме наредба за условията и реда, по който частни инвеститори могат да изграждат съоръжения на техническата инфраструктура в определени случаи. В момента правният отдел на общината проверява дали такава наредба няма да противоречи на други нормативни актове. Друг проблем, според архитект Илиева, е, че част от съпътстващата инфраструктура е отговорност на частни експлоатационни дружества като електроразпределителното например. Дали то ще прецени да изгради мрежа там, където все още няма консуматори също, е въпрос на неговата инвестиционна програма, обясни Илиева.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).