Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Огнена война преди летния сезон
Автор: Екип Burgas24.bg 18:14 / 02.05.2013Коментари (0)1180
© Труд
Серия от умишлени пожари бележи старта на летния сезон в Бургаско.

Палежите започнаха още преди месец, когато изгоря павилион в курорта Слънчев бряг. След него при две подпалвания бяха изпепелени 500 шезлонги. Веднъж - пред заведения на плажните ивици в Слънчев бряг, и втори път - в Несебър.

Не е ясно дали пироманите са искали да изгорят столовете за туристите или тяхна мишена са били заведенията, пред които шезлонгите стояха на купчини. Но е сигурно, че бързата намеса на огнеборците предотврати по-големи щети. От полицията не коментират случаите. Криминалист, пожелал анонимност, сподели, че в двата курорта се разгоряла истинска конкурентна война между наематели на заведения.

В последния от трите случая пламъците обхванаха и заведение на Южния плаж в Несебър.

"Става дума за кръчма, която съм отдал под наем на две бургаски фирми", каза пред "Труд" концесионерът на пясъчната ивица Николай Койчев, но не уточни имената им.
Заведението, направено от два навеса с конструкции от желязо и дърво, прикрепени за монолитно изграден кухненски блок, се намира пред хотел "Истрея". Под навесите се поставят маси и столове за летовниците през лятото.

От огъня обгорели само навесите, чиято обща площ е около 200 квадратни метра. Там били складирани и 300 пластмасови шезлонга, които се стопили от пламъците. Десет дни преди този случай още 200 шезлонга изгоряха пред заведение на плажа в Слънчев бряг.

"Все още няма задържани за палежите", каза шефът на областната дирекция на МВР в Бургас комисар Милен Димитров. Той обаче увери, че случаите се разследват и след като извършителите бъдат установени, ще се изясни причината за действията им.

Според източници на "Труд" от туристическия бранш поръчителите на палежите плащали по 600 лева на млади момчета за наказателна акция.

Очевидно е, че деянието е с цел сплашване и отмъщение, смятат криминалистите. Неуспели кандидат-наематели са в дъното на огнените атентати, гласят слуховете в Бургаско.

И ако в Слънчев бряг и Несебър подпалванията започнаха през април, то в Созопол още в края на миналия сезон имаше палеж. През ноември миналата година изгоря до основи култовото заведение "Мелницата" на централния плаж. Там основната версия също е, че пожарът е поръчан от конкуренти в бизнеса.

"Мелницата" е общинска собственост и кметството я отдава под наем на бизнесмен, който е концесионер и на плажа. След огнения ад любимата на туристите кръчма остана грозен скелет. Впоследствие заведението бе възстановено. Но и за неговия палеж задържани няма.

Първоначално се предполагаше, че е възможно подпалвачът да е Павел Господинов-Харакирито от Созопол. Мъжът подпали и изпепели къща в Стария град миналата есен. Тогава в пламъците загинаха трима души, които бяха вътре. Харакирито обаче до момента не е признал за "втори грях", не са събрани и доказателства за неговата съпричастност към палежа на "Мелницата" и обвинение не му е повдигнато. Самият той сега е под домашен арест в къщата си в Созопол.

Решение за предотвратяване на палежите, както и на всички останали престъпления, е поставянето на камери в курортите, смята полицията.

В Слънчев бряг, както и в Созопол, това е едно от нововъведенията, с което ще гарантират сигурността на почиващите, хотелиерите, собствениците на заведения и концесионерите.

В Слънчев бряг се монтират 59 инфрачервени камери. Освен тях ще бъдат монтирани още 27 високоскоростни въртящи се камери и 129 устройства за панорамно видеонаблюдение. Те ще записват денонощно без прекъсване, а не както досега - само при отчитане на движение.

Отделно 220 полицаи, командировани от вътрешността на страната, идват на помощ на колегите си от Районното управление на полицията в Несебър, за да дежурят в курорта.

Собственикът на хотел "Колизеум" в Слънчев Бряг Веселин Налбантов се оплака, че неизвестен злосторник развил болтовете на колело на автомобила му и така се опитал да го убие.

Инцидентът стана в сряда. Налбантов, който е в управата на Съюза на собствениците на Слънчев бряг, пътувал със сина си с джип от курорта Свети Влас към несебърското село Горица. По пътя изведнъж возилото поднесло. Налбантов набил спирачка и успял да спре преди джипът да стане неконтролируем. "Отначало помислих, че е техническа повреда. Но дойдоха монтьори и казаха, че болтовете са развити нарочно", заяви хотелиерът.

Той добави, че това не е първо посегателство срещу него.

"От една година съм сигнализирал в полицията и прокуратурата, че непрекъснато ми звънят по телефона и ме заплашват, но никой нищо не прави. Затова все още не съм подал сигнал за инцидента с гумата. А едва не се убих", обясни бизнесменът.

Налбантов няма идея кой би могъл да стои зад атентата срещу него, но свързва с него свое изявление от предишния ден. "Тогава обявих, че трябва да се съборят роящите се незаконни обекти в Слънчев бряг. В момента сме сезирали Регионална дирекция на национален строителен контрол и органите сериозно са се захванали с този проблем.

Свързвам случилото се с това мое изказване", обясни Налбантов.

Източник: в. "Труд"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: