Официално представиха проекта "Солта на живота"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:01 / 09.10.2012
1403
Официално бе представен днес проектът "Солта на живота", който е финансиран от Програма LIFE+ на Европейския съюз. Той има за цел възстановяване и дългосрочно опазване на крайбрежната лагуна Атанасовско езеро и популяризирането на солодобива. Изпълнители на проекта са Българска фондация Биоразнообразие, бургаските солници и Българско дружество за защита на птиците. Продължителността на проекта е 6 години. В началото са предвидени подготвителни дейности по проекта за преките консервационни дейности, посочи Дияна Костовска, координатор по проекта от БФ "Биозарзнообразие".

Тя обясни, че във Франция солодобивът е част от селското стопанство, а у нас е част от минната индустрия. Нашата идея е да проучим опита във Франция, тъй като тук производството на сол е опазващо природата, тъй като големите солници по Средиземноморието използват изкуствени нагреватели. Във Франция се получават агро-екологични помощи за този вид солодобив. Най-значителната дейност по проекта е почистването на канала и възстановяване на дигите и наземните валове, допълни тя.

Ще бъде изградена специална Пътека на солта, а от другата страна на лагуната - Пътеката на саблеклюна. Идеята ни е да популяризираме солодобива като бизнес, който не вреди на природата, а подпомага опазването на птиците и условията за гнездене на редките обитатели тук, обясни Радостина Ценова от БФ "Биоразнообразие". Основно проектът е насочен към опазване на лагуната. Това е тип местообитание, рядко за Европа. Само 20% от територията на Атанасовско езеро е лагуна като усилията ни ще са насочени там, допълни Ценова.

Ще бъде изцяло почистен сладководният канал, който обикаля езерото. Той не е чистен повече от 40 години. Преди 15 години е бил почистен малък участък, заедно с община Бургас. Сега 23 км. от този канал ще бъдат почистени. Той събира дъждовни и отпадни води и при големи наводнения се създават сериозни проблеми, като през 2010 година, когато солниците бяха изцяло залети. Друга важна задача на проекта е да се промени статута на солниците, който в момента са миннодобивна дейност.

"Ние искаме да направим всичко възможно те да преминат в селскостопанска за да могат да ползват субсидии", каза още природозащникът. Друга част от дейностите по проекта ще бъдат свързани с популяризирането на лагуната сред гражданите с туристически пътеки, с изграждане на укритие, вкопано в земята, така че птиците да се виждат на нивото на хората. ще бъда организиран и фестивал на солта, три пъти във входа на проекта. По нейните думи софийска фирма предлага сладолед с морска сол, към който са проявили интерес бургаски фирми. Около 300 вида птици има в Атанасовско езеро. Ще има изградени два изкуствени острова. Стойността на проекта е 2 027 013 евро. 75 % се финансира от ЕК, останали са съфинансиране от партньорите. Саймън Гос, представител на ЕК , който е на проверка по проектите по програма LIFE+ на Европейския съюз сподели, че е впечатлен от богатството на Атанасовско езеро и близо 200-годишната история на солодобива.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).