Одити в 30 бургаски предприятия в акция срещу сивата икономика

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:32 / 17.03.2010
1301
30 предприятия от Бургас и региона ще бъдат подложени на вътрешно фирмени одити, за да се проучат порявленията на „ сивата" икономика. Обща в страна обектт на интереса на специалистите ще бъдат 1500 предприятия от 10 сектора на икономиката- машиностроене, информационни технологии, електротехника, лека промишленост- полиграфия,туризъм, инфраструктурно сторителство, здравеопазване и пощенски услуги.

Проучването се извършва по проект, който ще бъде релизиран от Асоциацията на индустриалния капитал в България". По думите на Силвия Беньова - директор на центъра за професионално обучение към АИКБ „ Сивата икономика е задача, която изисква усилията на цялото общество, защото това е явление, което се генерира от цялото общетвство."

Целта на проекта е да се проучат измеренията на сивата икономика-има ли плюсове, къде са минусите и да се предложат на работодателите някакви техники, с които да разпознават проявленията на сивата икономика у фирмите, с които им се налага да работят. Фирмите да се научат да живеят в тази законова среда, в тази икономическа среда и в същото време да се научат да бъдат изрядни данъкоплатци по отношение на държавата и хазната. Основният проблем в „сивата" икономика е спестяването на част от данъците. Работодателят като цяло работи на „ светло", но част от данъците остават неизплатени и по този начин остават скрити обороти.

Специалстите дават и ценни практически съвети, за това как да разпознаем работещите „ на тъмно" фирми": Индикациите за нередности са, когато една фирма назначава хора, служители сезонно и не сключва с тях граждански или постоянни трудови договори, когато в договора има скрити клаузи, когато работодателят ви осигурява на 400 лева , а заплатата допълнително се доплаща, като парите се дават в пликче или когато се извършват разплащания на междуфирмено равнище , като се предпочитат не банковите преводи, а плащането става кешово. Всичко това е индикатор за „сива" икономика

Всеки един бранш обаче си има своя специфика, която предсоти да бъде проучена. Когато се намираме в сферата на млекопроизводството, когато основните суровини се набират от някакви ферми-производители това не става със осчетоводяване. Ето така се генерират „ сивите", неотчетени средства, които след това за завъртат и създават „ сив" дял в икономиката".

По време нареализацията на проекта ще се извършват вътрешнофирмени одити, които включват в себе си:

* тестове, които да установят потенциални случаи и проявления на сива икономика;
* проверка за въведени системи за управление и контрол на качеството;
* проверка на адекватността на процедурите за предотвратяването на проявления на сивата икономика;
* преглед и анализ на документи от извършени проверки на контролни органи;
* преглед на правила и процедури за управление на бизнес процесите и други.


Така формулираните констатации, изводи и препоръки ще предоставят възможност да се получи представа на посоките на въздействие на сивата икономика върху дейността на стопанските субекти у нас.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Чанка Коралска е временно изпълняващ длъжността кмет на Бургас
Община Бургас ще поиска от държавата да стопанисва този път
Първите крачки за изграждането на етажен паркинг във "Възраждане"...
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).