Златен медал и първо място спечели младежкият отбор на Сърбия на завършилия Балкански кулинарен конкурс в Бургас, съобщават организаторите на конкурса. На второ място с много малка разлика също със златен медал се наредиха младите кулинарни надежди от Черна гора. За индивидуално представяне с най-високото отличие беше наградена ученичката от професионална гимназия по готварство в Подгорица, Черна гора Виолета Раданович, а за най-добър сладкар от журито посочиха ученикът Божко Дамянац от Сърбия.
В отборното класиране при мъжете професионалисти не беше присъден златен медал, а среброто отново отиде при сръбските майстори. В рамките на четири дни в Бургас гостуваха най-добрите кулинари от общо 8 страни от Балкански полуостров. Третото издание на Балканския кулинарен конкурс под надслов "Вкусът на Балканите" се проведе за първи път в България и в него премериха сили младежки и професионални готварски и сладкарски екипи от Босна и Херцеговина, България, Сърбия, Македония, Албавия, Косово, Хърватска и Черна гора. Медали бяха раздадени и на най-добрите бармани и сервитьори на полуострова.
Делегацията от Косово подари на кмета на община Бургас
Димитър Николов торта с двайсетгодишен срок на годност. Международният кулинарен форум беше организиран от Алианс по туризма в Югоизточния регион с помощта на община Бургас. Доказахме на всички, че народите от Балканите заедно могат да бъдат едно прекрасно семейство и модел за подражание на целия континент, заяви председателят на АТЮР Димитър Байрактаров.
Източник: Агенция "Фокус"