Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Обявиха финалистите на конкурса "И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!"
Автор: Иван Сотиров 11:26 / 03.02.2021Коментари (0)1077
©
Приключи VII-ят национален литературен конкурс "И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!“ 2020г. на тема "Разказ в 10 изречения“. В престижния конкурс, организиран от Фондация "Шанс за децата и природата на България“, участваха 223 млади български творци от над 60 населени места в страната и чужбина.

Авторитетното жури с председател Митко Новков, доктор на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ"Св. Климент Охридски“, директор на програма "Христо Ботев" на БНР, автор на 8 книги, литературен критик, медиен наблюдатели преподавател в НБУ, и членове писателите Радослав Гизгинджиев, Иван Тотев и Димитър Стефанов, както и журналистката Невена Праматарова,излъчиха финалистите: на първо място се класира Мария Радева на 19 години от град Горна Оряховица, второто място бе присъдено наТатяна Хаджииванова, 16 години от град София, а трето място заема Славея Семова на 18 години от село Първомайци.

"Трудно беше. Децата са се справили прекрасно и твърде много от тях пишат като възрастни, преживели какво ли не. Това със сигурност бяха разкази от млади творци, които вече умеят да докосват различни нервни окончания.“, сподели своите впечатления от журирането в конкурса Димитър Стефанов.

Освен финалистите са отличени и разказите на още 100 талантливи млади българи от страната и чужбина. Всички избрани творби ще бъдат издадени в книгата сборник "Разказ в 10 изречения“през май 2021 г. Ще бъдат включени разказите на български младежи от САЩ, Германия, Шотландия, България, както и пет на изключително талантливи деца,които не участваха в класирането, тъй като са под допустимата възрастова граница на конкурса. "Изборът на журито тази година бе един от най-трудните в историята на конкурса ни. Щастливи сме, че темата ни провокира таланта на толкова много млади творци. Вярваме, че е изключително важно дарбата на децата да се откроява и поощрява. Въпреки че не участваха в конкурсната надпревара, заедно с журито решихме да стимулираме и петима по-млади пишещи таланта, като поместим творбите им в книгата ни.“, коментира Лилиана Славова, председател на Фондация "Шанс за децата и природата на България“.

За трета поредна година в създаването на корицата на книгата ще участва младата художничка Елена Мазнева, дългогодишна възпитаничка на Център за млади таланти в град Бургас и лауреат на Фондация "Шанс за децата и природата на България“.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: