Обучителен семинар за контрол на обществените поръчки се провежда в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:13 / 02.09.2010
765
Бургас е домакин на обучение на представители на неправителствени организации и журналисти за осъществяване на ефективен контрол върху обществените поръчки при реализацията на големи инфраструктурни обекти. Семинарът се провежда по инициатива на неправителствената организация "Прозрачност без граници" и с помощта на Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива в Бургас. Всъщност обучението стартира заради опита на неправителствената организация да осъществи контрол при изпълнението на обществената поръчка за изграждането на АМ "Тракия". Опит, трупан в продължение на пет години, каза Диана Ковачева изпълнителен директор на асоциация "Прозрачност без граници".

Семинарът е част от по- големия проект за мониторинг на изграждането на автомагистралата. Ковачева каза, че едва след сключване на споразумение с Министерство на регионалното развитие и благоустройството представители на неправителствената организация са били допуснати до някои от заседанията на при възлагането на отделните лотове при изпълнението на АМ "Тракия", но не до всички, поради законови пречки.

"Преди няколко месеца успяхме да направим конкретен доклад с нашите наблюдения за степента на прозрачност на възлагането на обществените поръчки за трите лота и съответно да го представим публично", каза Диана Ковачева. Тя допълни, че опитът на асоциацията показва, че в много случаи нарушенията при обществените поръчки се случват след сключването на договора в резултат на промени на параметри, на условията при които се изпълнява. Семинарът има за цел да привлече представители на гражданското общество от градове , които са по линията на АМ "Тракия" -Стара Загора, Нова Загора, Ямбол и Бургас. Обучените ще имат възможност до края на годината да наблюдават начините по които се изгражда автомагистралата по места и така ще има актуална информация за това какво всъщност се случва.

По време на обучението участниците ще бъдат запознати с правилата за провеждане на обществените поръчки, правната им рамка, с възможностите за корупционни практики и къде най- често се повяват пукнатините и нередностите при изпълнение на обществените поръчки, къде може да се търси конфликт на интереси и как самите граждани да участват като независими наблюдатели при изпълнението на обществените поръчки. Обучението е част от проект, финансиран от фондация "Америка за България" и се провежда до трети септември в Бургас. Около 30 души представители на неправителствени организации и разследващи журналисти ще бъдат обучени по време на семинара в Бургас.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).