Общинските детски заведения спазват изискванията за здравословно хранене
Наредбите за здравословно хранене се спазват в общинските детски заведения в Бургас. Това каза инж. Марияна Маркова, технолог в дирекция "Образование и демографски въпроси" към Община Бургас по време на обучителен семинар за ранна диагностика и профилактика на гръбначни изкривявания и наднормено тегло. От четири години и половина в Общината е въведено централизирано меню.
Редовно се проверяват детските градини. Информацията от протоколите се качват на сайта на Общината. Менюто се спазва и няма отклонения. Там където се налага отклонения винаги има причини за това от рода на организирани екскурзии и повреда на ел. уреди, посочи специалистът. От няколко години в общината е започнало обновяване на кухните в детските заведения, което предполага и подобряване на качеството на храната.
"Обновихме печки и фурни, закупихме миксери, картофобелачки, почти всички уреди са подменени. По нейните думи има още какво да се желае. Децата свикнаха да се хранят с храната по менюто и рецептурника за деца от 3 до 7 години", категорична е инж. Маркова. Предлага се супа, основно ядене и задължително плод. В сравнение с минали години се е увеличило количеството на млякото от 190 грама на 300-320 грама, както и рибата от 4-5 гр. средно дневно по норма, сега е 16-17 грама.
"Влезли сме във всички норми, спуснати от Министерството по Наредба 23 за физиологичните норми за хранене на децата. Нормата на плодовете също е увеличена, научихме нашите деца да консумират плодове и зеленчуци. Необходимо е и разбира се вечерно време родителите да се грижат за здравословното хранене на децата", посочи още тя.
"Промотираме тази дейност, стараем се заедно с РИОКОЗ - Бургас да осигурим топъл обяд в училищата", каза още специалистът. Съставени са дипляни, в които е посочена информация за родителите да се избягват чипсовете, продукти с хидрогенерирани мазнини като вафли и други.
Източник: Агенция "Фокус"