Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Общински съветници от Бургас предлагат мерки за борба с ранната бременност
Автор: Екип Burgas24.bg 15:47 / 11.10.2009Коментари (0)785
Общински съветници от Бургас предлагат мерки за борба с ранната бременност. Тяхната идея е Общинският съвет да вземе решение, с което да препоръча на общинските лечебни заведения да докладват на кмета и заместникът му по здравеопазване за случаи на забременели преди навършване на 14 години. Според предложението заместник-кметът или кметът трябва да сезират прокуратурата или полицията. В мотивите си съветниците Антонио Душепеев и Семир Абумелих посочват, че през последното десетилетие се отчита стабилна тенденция към повишаване на престъпните сексуални актове с малолетни. „За съжаление в чисто статистически аспект в България не се води никаква нормална статистика.

Бременностите се отчитат до 19 и над 19 години. Това е опит да се помогне на тези хора да не влизат в тази низходяща спирала още толкова рано, да не говорим, че е и незаконно. Това е един проблем, който в европейските държави, към които и ние принадлежим, отдавна е решен. Най-добре е решението на проблема да се регламентира с националното законодателство, но понеже дори и да го има не е строго и не се спазва почваме да си подреждаме нашата градинка", каза д-р Антонио Душепеев Той съобщи, че докладната е изготвена отдавна, но е чакано становище на лекарския съюз във връзка с това дали няма нарушение на етичните норми. „Докладната се позовава на Конституцията, според която всеки, който забелязва закононарушение, е длъжен да го докладва. Етичните норми са свързани с това дали не се разгласява тайна, която лекарят е научил по време на работа. Моето мнение е, че Конституцията е на по-високо ниво от всеки един етичен кодекс и трябва да се върви в тази посока. Дано колегите в Общинския съвет го приемат сериозно, а не в жълт аспект, тъй като тази докладна касае един много сериозен социален проблем с дългосрочен ефект както върху обществото, така и върху всяка една отделна съдба", допълни още Душепеев.

Сексът с малолетни е наказуем, но тъй като в голяма част от случаите жертвата е съдействала, а често и след съгласие на нейните родители, подобен вид престъпления остават ненаказани, посочват вносителите на докладната. Последиците са медицински, социални, обществени и финансови проблеми, които най-често се решават с публични пари и ангажират държавен и общински административен ресурс, се посочва още в мотивите на вносителите.

Източник: Агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2024
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: