Общината ще дофинансира болницата в Царево

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:39 / 30.01.2010
507
Кметът на Царево Петко Арнаудов каза, че в следващите месеци ще се търсят и нови лекари - специалисти, за да се намали финансова тежест на общината, която ще доплаща за издръжката на болнично заведение. Арнаудов допълни, че за първите шест месеца на годината общината отпуска 60 хиляди лева за издръжка на болницата и тези пари са гласувани на Общинска сесия. Кметът каза, че болницата в Царево е повече необходима през зимния период, независимо че общината е и туристическа. „ Министърът каза, че болниците, които ще се закрият са най-много на 50 километра от големите болници, нещо което не отговаря за Царево. Царево е гранична община и се намира на 72 километра от Бургас, а Резово пък е на 102 километра. И при това лошо време, което беше преди дни, и снеговалежът показаха, че така не може да се осигури здравното обслужване на хората. Грешката, която допусна министерство на здравеопазването, е, че когато се решават подобни въпроси е необходимо да се водят разговори с кметовете и Общинските съвети, а не с главния лекар. Главния лекар едно назначено лице, докато ние сме хората, които представляваме населението. Всякакви разговори за това, какво да се прави и как да се направи трябва да се водят с нас. За това ги каня да дойдат тук, а не аз да ходя в София. Аз в София няма да отида. Сега беше най-подходящото време да дойдат тук и да видят за какво става въпрос" , каза Арнаудов. Той допълни, че населението само в община Царево е около десет хиляди души, което е предимно застаряващо и на тези хора им е много трудно да пътуват до областния център.
Дали Царевската болница ще оцелее ще стане ясно следващата седмица , каза управителят на болницата д-р Николай Гавраилов. Той каза, че ще е категоричен след като види черно на бяло договора със Здравната каса. Д-р Гавраилов каза, че кметът на Царево Петко Арнаудов при разговор с директора на Регионалната здравноосигурителна каса е бил уверен, че ще бъде сключен договор по една клинична пътека. Липса на специалисти е причина съществуването на болницата в Царево да е под въпрос, каза д-р Гавраилов. Той допълни, че вече са привлечени лекари и от два дни има назначени двама специалисти по вътрешни болести. До преди шест месеца болницата в Царево е работела по осем клинични пътеки, но след напускането на лекари са останали четири клинични пътеки, а в момента договорът, който предстои да бъде сключен, е за една клинична пътека. За 2009 година през болницата са преминали 411 пациенти. На лечебното заведение не са достигали специалисти по белодробни и сърдечносъдови заболявания, каза д-р Гавраилов.

Източник: агенция "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Чанка Коралска е временно изпълняващ длъжността кмет на Бургас
Община Бургас ще поиска от държавата да стопанисва този път
Първите крачки за изграждането на етажен паркинг във "Възраждане"...
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).