Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Общината прави пореден опит да реши проблема с неосъществения градски универсален магазин
Автор: Екип Burgas24.bg 17:13 / 22.08.2013Коментари (0)1159
© Burgas24.bg
Община Бургас прави пореден опит да реши проблема с неосъществения градски универсален магазин в същинския център на града. Общинска администрация предприема мерки отново чрез съда, каза Златина Георгиева, директор на дирекция "Правно-нормативна" към Община Бургас.

Проблемът съществува повече от две десетилетия, а началото му се корени още при мандата на кмета Йоан Костадинов. В него е замесена държавата, общината, частна фирма-инвеститор и реститути. Сагата се гледа в съда на различни нива, но и до днес окончателно решение няма, в резултат на което в идеалния център на Бургас на площад "Тройката", точно срещу сградата на Съдебната палата, стои ограден неизползваем огромен терен. До преди няколко години там бяха положени основи и изграден първият етаж от така наречения ГУМ, голям търговски център. Основите се пълнеха с вода и теренът се превърна в своеобразен жабарник.След изчистване и заравняване на терена мястото стои оградено и неизползваемо. С цел да разреши спорът общината е решила да насрочи дело за делба между съсобствениците в това начинание.

"Сегашната администрация има желание този обект да изглежда добре и приветливо. При встъпването си в длъжност кметът Димитър Николов завари висящи съдебни производства относно собствеността на терена - спор между държавата, който се провеждаше от областна управа и дружеството ГИР - старозагорско дружество, спечелило правото на строеж. До онзи момент общината участваше като трето лице, привлечено към делото. Кметът Николов изиска и променихме позицията на общината и тя встъпи главно в делото, като заяви собствените си права. Като приключи това производство общината, бе призната за собственик на терена, но не на целия терен. В него има и реституирани имоти на бивши собственици. В момента това е основният проблем, който се явява, за да се реализира строителството. Затова решихме да заведем дело за делба, в което да привлечем всички настоящи собственици на части от имоти в терена. Ако през 2007 година те са били 4-5 на брой сега са още повече, защото част от собствениците са продали идеални части от своята собственост на физически и на юридически лица. Тези идеални части дори са апортирани в дружества и това усложнява удовлетворяването на претенциите на всеки един от собствениците. Затова идеята е да се съберем в съдебната зала и всеки да си каже претенциите. Ако те съвпадат и постигнем споразумение, няма пречка то да бъде одобрено от съда, като преди това ще бъде представено за одобрение от общинските съветници. Надявам се да се стигне до тази фаза и по този начин ще се опитаме да разплетем този заплетен възел", каза Златина Георгиева.

Тя допълни, че основните страни по спора са уморени от дългите години съдебни дела и има шанс да се стигне до споразумение. За жалост, в един такъв спор не може да бъдат удовлетворени претенциите на всички. Реституираните собственици очакват да получат част от някаква собственост и това е нормално. От общината заявиха желание техните претенциите да бъдат реално удовлетворени и обективно да се подходи към разрешаването на казуса. Общата площ на спорния терен е 6,5 декара, като най-голямата част е на община Бургас. В момента се събират доказателства и се очаква през септември в съда да бъде внесен иск за образуване на дело за делба.

Източник: Радио "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: