Общината подписва меморандум за изграждане на индустриална зона Север

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:19 / 20.05.2010
1285
Бургаските общински съветници дадоха съгласие за подписване на меморандум между Община Бургас и „Национална компания индустриални зони" ЕАД за изграждането на индустриална зона „Север" в Бургас. Близо час и половина отне на съветниците разглеждането на тази докладна. Те решиха да въведат някои промени в предварително предложения проект за меморандум. От него отпадна точка, в която се казваше, че държавната компания ще участва с не по-малко от 51% от акциите на дружеството. Докладната заедно с промените бе приета с 31 гласа „за". „Против" гласува единствено общинският съветник Ваклин Стойновски. В свое изказване заместник-кметът по бюджет и финанси в община Бургас Красимир Стойчев каза, че Бургас има нужда от подобна индустриална зона, където ще се развива малък и среден бизнес, което пък ще доведе до разкриването на допълнително работни места в условията на криза. Стойчев допълни, че общината има намерение да изгради подобна зона и в района на град Българово. Стойчев каза още, че държавното дружество ще участва в изграждането на зоната с 10 млн. лева.

„Национална компания индустриални зони" е дружество от холдингов тип със 100% държавно участие, специализирано в изграждането, маркетинга и управлението на индустриални зони. Значителният финансов капитал на компанията позволява широкомащабни инвестиции, изгодни условия за отдаване под наем на незастроени, открити и закрити складови, производствени площи и офиси, предоставяне право на строеж, продажба на обособени имоти. След проведени срещи и преговори, като вариант за партньорство се е предложило учредяване на акционерно дружество между община Бургас и „Национална компания индустриални зони" ЕАД, в което общината да участва с апорт на недвижимите имоти, попадащи в територията на индустриалната зона, а дружеството с финансов ресурс, необходим за изграждане на инфраструктурата в тази територия. В проекта на меморандум, приложен към докладната се предвижда да се организират работни срещи на експертно ниво между представители на Община Бургас и дружеството, които да дадат становища и предложения, както и да изготвят проекти на документи за учредяване на дружеството, в това число проекто-устав с уточнени компетентност на органите и всички обстоятелства, подлежащи на вписване, които да се внесат за разглеждане в общински съвет Бургас и съответните министерства.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).