Общината изпълнява няколко проекта за енергийна ефективност

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:26 / 10.02.2010
2218
Община Бургас изпълнява няколко проекта в сферата на енергийната ефективност, каза Атанаска Николова, зам. кмет по "Евроинтеграция и екология" в общината. Тя обясни, че в сферата на енергийната ефективност общината изпълнява един проект, финансиран по програма Интелигентна енергия за Европа -Устойчива енергия сега.

"В рамките на този проект общината ще разработи стратегия за устойчиво енергийно развитие, използвайки опита на водещи в тази сфера държави и местни власти като Германия, Италия и Австрия. Също така миналата седмица получихме информация от Европейската комисия , че друг наш партньорски проект е одобрен. Той е свързан с екомобилност и отново води до изпълняването на мерки в сферата на енергийната ефективност", посочи Николова.

Тя допълни, че всички проекти, които са финансирани по ОП "Регионално развитие" задължително включват в себе си мерки, свързани с енергийната ефективност. "В ремонта и обновяването на училищните заведения, на културните сгради, са включени мерки за топло и хидроизолация, подмяна на дограма, подмяна на осветлението в сградите с енергоефективно такова. В рамките на тези проекти общината предприема значителни стъпки в подобряването на енергийната си ефективност", каза още Николова.

Освен това община Бургас е и бенефициент по българо-норвежки проект, ръководен и изпълняван от асоциацията на българските черноморски общини. В рамките на този проект ще бъде санирана една сграда, която е общинска собственост и тя ще бъде използвана като пилотна и демонстрационна за прилагане на енергийно ефективни мерки, включително и в сферата на осигуряването на отопление, охлаждане от енергоефективни алтернативни източници.

Николова допълни, че десет сгради, общинска собственост, ще бъдат обследвани и ще им бъде направен т. нар. енергиен одит. "На територията на Бургас има три пилотни сгради, кито участваха в проект, финансиран по програмата за развитие на ООН и МРРБ. В рамките на този проект за обновяване на многофамилни жилищни сгради се осъществиха пълно саниране и подмяна на дограма на тези сгради, а община Бургас финансира благоустрояването на обществените пространства около тях", отбеляза още Атанаска Николова.

По отношение на старите панелни блокове, които са на повече от 40 години, Николова каза, че има не само общинска, но и държавна политика. "Искрено се надявам, че ще бъде отворена и такава мярка по ОП "Регионално развитие", за да можем да подпомогнем и финансово тези собственици на панелни жилища при осъществяването на саниране. Имаме готовност при първа възможност при отваряне на такава мярка да кандидатстваме с такъв проект, който да се осъществи на територията на община Бургас, още повече, че както споменах три сгради бяха пилотни по програмата за развитие на обединените нации, тя беше пилотна програма, чиято цел е да се реализира вече широкомащабно в рамките на ОП "Регионално развитие". И в момента съществуват възможности за финансово подпомагане на собствениците на панелни жилища при санирането им в рамките на 20%. Това е национална програма и в рамките на тази програма шест банки обслужват такива кредити за собственици на панелни жилища", обясни Николова.

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).