Община и строители готвят общ екип за проекти по енергийна ефективност

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:57 / 13.10.2011
587
Община Бургас и Камарата на строителите готвят общ екип, който да работи по проекти за енергийна ефективност. В следващия програмен период, който започва от 2014 г. Евросъюзът залага най-много средства именно за такива проекти, стана ясно на среща между водача на листата на "Синята коалиция" и зам.-кмет по строителството в Община Бургас Костадин Марков и представители на Камарата на строителите.

"В Община Бургас вече има назначени експерти, които работят в тази сфера. Трябва да си обединим усилията, за да можем да спечелим повече средства по тези програми", коментира Костадин Марков.

"Нужна е кампания за разясняване на ползите от енергийната ефективност, особено сред собствениците на стари панелни жилища и смятаме, че Община Бургас може да помогне", каза председателят на Камарата на строителите в Бургас Димитър Янакиев.

Програмите за енергийна ефективност дават възможност за безлихвени кредити, които да се използват за саниране на цели входове и блокове. Кредитите се изплащат още в първите 4-5 години от спестените разходи за отопление. Нужно е всички собственици на апартаменти да са съгласни да се включат в подобен проект и оттам идват проблемите. Затова Община Бургас и Камарата на строителите ще предприемат разяснителни кампании и за възможностите по Закона за етажната собственост, и за икономиите, които ще направят ако си санират жилищата.

В момента в Община Бургас има само три изцяло санирани сгради по подобен проект - бл. 27, вх. А, комплекс "Братя Миладинови"; ж.к. "Изгрев", бл.20, вх.3 и ул. "Съгласие" № 6, бл. "Пощенец 2".


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).