Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Община Царево ще бори финансовата криза с инвестиционен заем
Автор: Екип Burgas24.bg 10:39 / 02.08.2009Коментари (0)550
Тенденцията българските общини да гарантират бюджетите си и финансовата си стабилност с банкови заеми обхвана и община Царево. В началото на годината общината прие антикризисна програма и обяви мерки за стабилизиране на бюджета. Първата крачка беше да се стимулира събираемостта на данъчните приходи. Акцентът беше поставен върху задължения към общината над 1000 лв. и просрочени за повече от една година. В резултат на проверките на местната данъчна администрация бяха събрани допълнителни приходи от недекларирани имоти за около 300 хил. лв. За останалите длъжници беше открита процедура по принудително събиране, за което ще се търси съдействието и на частни съдебни изпълнители.

Втората антикризисна мярка е свързана с ограничаване на административните разходи на общината за телефонни разговори, консумативи и командировки. Спряно е назначаването и на нов персонал, като незаетите щатни бройки се блокират. Съкращения засега не се планират.

Голямата дилема пред общинското ръководство е дали да се ограничат разходите по капиталовата програма, като от нея отпаднат редица обекти, или да се търсят източници на финансиране. Според кмета Арнаудов инвестициите в общинска инфраструктура -улици, водопроводи , канализация, а също и благоустрояването на съставните селища, косвено ще повлияят върху всеки жител на общината, тъй като ще привлекат допълнителни туристи, ще увеличат приходите от туристическа дейност и ще разкрият възможности за нови работни места.

Затова и към момента не се предвижда да отпаднат обекти от инвестиционната програма на общината. За да се гарантира финансирането на общинските инвестиции за тази и следващата година, общината ще прибегне до банково финансиране в размер на 3 млн. лв. Общинският съвет прие предложението на кмета Арнаудов за банков кредит на редовното си заседание на 31 юли, като за целта няма да се ипотекират общински имоти, а за гаранция ще се използват бъдещи вземания на общината. Кредитът ще е с гратисен период 6 месеца и ще е с фиксирана годишна лихва от 7,5 %. Общината няма да заплаща такси по управление и обработка на кредита. Предстои процедура по избор на финансираща банка.

Кметът Арнаудов коментира, че интересът от страна на банките отсега е голям, тъй като община Царево има много висок кредитен рейтинг и се ползва с доверие. Предвижда се част от средствата да бъдат насочени към подобряване на училищната инфраструктура и подновяване на отоплението в детските градини. „Няма да допуснем животът в общината да замре в очакване да премине бурята. Няма да позволим и да се върнем в безвремието на 90-те години, когато бяхме дълбоката провинция на Черноморието", зарича се кметът Арнаудов.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: