Община Бургас подкрепя кампанията "Отговорни в училище"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:18 / 17.09.2024
660
Община Бургас подкрепя кампанията "Отговорни в училище“, която се провежда за втора поредна година. Тя е по инициатива на родители в Бургас, които се стремят да обединят институции, учители, ученици и родители, за да подобрят училищната среда.

На срещата днес в Община Бургас присъстваха родители от училищни настоятелства и обществени съвети, кметът Димитър Николов и заместниците му Михаил Ненов и Манол Тодоров, служители от общинска дирекция "Управление при кризи, обществен ред и сигурност“, директор на ОДМВР-Бургас ст. комисар Владимир Маринов, началникът на РУО-Бургас Петя Петрова, председателят на Общински съвет за наркотични вещества Росица Димова, общински съветници и директорите на ПГЧЕ "Васил Левски“, СУ "Св. св. Кирил и Методий“, НЕГ "Гьоте“ и ПГРЕ "Георги С. Раковски“ – Весела Иванова, Снежина Няголова, Антоанета Христова и Росица Пенчева.

"Благодарим на кмета Николов, че прие Бургас да е първата община с пилотна програма за подобряване на училищната среда. Благодарим още на ОД на МВР-Бургас за извършените проверки около училищата през миналата година, на РУО-Бургас за съдействието при предаване на предупредителните табели на всички училища в областта и на Общинската комисия по наркотични вещества за дейностите по превенция употребата на психотропни вещества в училищата“, сподели Евгения Гагашева - един от инициаторите на кампанията.

Тя разказа, че след проведените през миналата учебна година активности, през новата ще стартира пилотна програма като за начало в четири бургаски училища – ПГЧЕ "Васил Левски“, СУ "Св. св. Кирил и Методий“, НЕГ "Гьоте“ и ПГРЕ "Г. С. Раковски“. В програмата са залегнали взимане на мерки по три основни точки – спазване на наредбата за забрана на тютюнопушене около училища; превенция срещу употреба на забранени вещества и провеждане на училищни спортни инициативи с цел създаване на здравословни навици в децата.

Мерките са свързани с проверки и контрол в междучасията от районните инспектори около учебните заведения, съставяне на предупредителен протокол на ученика при първо провинение и съставяне на акт на родител при второ, както и изготвяне на ежемесечни отчети към кмета на Община Бургас, който да ги разпространява към отговорните институции.

"Инициативата е изключително полезна. Трябва всеки да поеме своята отговорност, за да може пилотният проект да има смисъл и да се мултиплицира в останалите бургаски училища. Дирекция УКОРС ще поемат ангажимент да наблюдават тези 4 училища в междучасията не само около територията на училищата, но и в дворовете им, и да бъдат в добро взаимодействие с ръководствата и с хората, отговарящи за сигурността им. Трябва да има по-добра комуникация между всички отговорни страни, за да се знае кой какви ангажименти носи. Разбира се, това ще бъде извършено в партньорство с ОД на МВР-Бургас, с Икономическа полиция и РЗИ“, заяви кметът Димитър Николов.

"Изборът на тези 4 училища не е случаен, а е защото там има активни родители. Още в началото сме отправили покана към всички 136 училища в областта, като от тях откликнаха 14, но накрая останаха само тези 4. Искаме да дадем добър пример в тях как да се случват нещата“, заяви Румяна Гюркан – инициатор на кампанията "Отговорни в училище“.

Началникът на РУО-Бургас Петя Петрова апелира за по-активно включване на повече родители и по-добър личен пример от тяхна страна към децата им.

"Всеки ден в големите междучасия районните патрули ще продължат и тази година да обикалят училищата, за които отговарят. Откакто започна тази кампания има над 1400 проверки за 56 училища в областта. Установени са над 600 ученици, на които е изготвен предупредителен протокол за първо нарушение, като от тях едва на 17 е съставен акт на родителите за повторно нарушение. Забелязва се занижен контрол от страна на много родители“, разказа директорът на ОД на МВР старши комисар Владимир Маринов.

По време на срещата родителите споделиха, че програмата е пилотна, а целта е да се изпробват различни механизми, за да се види кои работят. Идеята е да се повиши родителският капацитет чрез срещи за информиране на самите родители относно вида на наркотичните вещества и тяхното вредно въздействие върху организма на децата.

За да покажат добрия пример и да дадат официален старт на тазгодишната кампания "Отговорни в училище“, на 29 септември, неделя, ще се проведе първото голямо спортно събитие за тази учебна година бегаческа щафета по ул. "Александровска“. В т. нар. щафета на доброто могат да участват родители, учители и ученици. Лице на спортната кампания е световният шампион по кикбокс Стоян Копривленски, а водещ на събитието ще бъде Гергана Стоянова.

Представителите на Общински съвет Бургас споделиха, че подкрепят кампанията и два пъти годишно както и при необходимост ще се провеждат извънредни заседания на общинските комисии, които са ангажирани с тези въпроси, за разглеждане на отчетите и текущите резултати.

На срещата стана ясно, че има механизъм за взаимодействие между институциите и ключов в него е декларацията за информирано съгласие, която е с пожелателен характер от страна на родителите.

"Механизмът е на Министерството на образованието и е спуснат към всички училища. Заедно с тази декларация се попълва и декларация за конфиденциалност“, разказа председателят на Общински съвет по наркотични вещества в Бургас Росица Димова.

Участниците в срещата се обединиха около идеята декларациите за информирано съгласие да бъдат включени в правилниците на пилотните 4 училища, да се проведат обучения в тях по механизма на МОН и да се извършва медиация за обединение на родители, учители и ученици в решаването на тези проблеми.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Криминален тип от Бургас обра 2 пъти една и съща адвокатска канто...
Ето как Бургас ще отбележи Деня на независимостта
Въпреки жалбите: Община Бургас не се отказва от етажните паркинги...
Доживотен затвор за Георги от Бургас, заклал собствената си майка...
Изграждат професионален полигон за пътна безопасност в Бургас
РИК Бургас регистрира първите листи на партии за участие в избори...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).