Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Община Бургас подготвя проект в подкрепа на хората от уязвими групи
Автор: Екип Burgas24.bg 15:28 / 06.04.2011Коментари (0)780
©
Кметът на Община Бургас Димитър Николов и зам.-кметът по Здравеопазване д-р Лорис Мануелян се срещнаха днес с представители на неправителствените организации, опериращи в сферата на социалните услуги, за да представят намерението на общинската администрация да разработи и кандидатства с проект по схема за безвъзмездна финансова помощ "Социално включване и насърчаване на социалната икономика" по ОП "Развитие на човешките ресурси" на ЕС. На срещата присъстваха още представители от общинската дирекция "Евроинтеграция", директорът на дирекция "Социални дейности" Мая Казанджиева, омбудсманът на Бургас Таньо Атанасов, кметове на съставни селища. Участниците бяха запознати с основните параметри на схемата, която предстои да бъде открита през месец май тази година. Те бяха поканени в срок до 24 април да изпратят подробно разработени и защитени идеи, въз основа на които на следваща среща да бъде взето решение, върху което да бъде разработено проектопредложението на Община Бургас.

Началникът на отдел "Международни партньорства, подготовка и планиране на проекти" Стиляна Михайлова представи подробности относно целта на схемата, допустими дейности и кандидати, финансиране, продължителност на изпълнение. Стана ясно, че програмата ще финансира създаването на т.нар. социални предприятия. Това са предприятия, извършващи стопанска дейност, която има изразен социален ефект спрямо лица от уязвими групи, с цел подобряване на жизненото им равнище чрез осигуряване на заетост, предоставяне на услуги и други форми на пряка подкрепа за ефективно социално включване. Съгласно предварителните насоки, публикувани на уебсайта на Агенцията за социално подпомагане, социалните предприятия, за които може да се кандидатства, са следните видове: обществени перални, предприятия за обществено хранене; за озеленяване и благоустройство и предприятия за традиционни занаяти. Програмата ще финансира дейности, свързани с наемане на лица, които да обслужват предприятието за срок от 12 месеца, ремонт на помещение, където ще бъде позиционирана дейността му, закупуване на обзавеждане и оборудване, консумативи и режийни разходи. Допустимите целеви групи по този проект са: хора с трайни увреждания; лица, изтърпели наказание лишаване от свобода; самотни родители, многодетни майки; лица от малцинствени етнически групи и такива, напускащи специализирани институции; страдащи от различни зависимости; дълготрайно безработни лица, обект на социално подпомагане.

Максималната безвъзмездна финансова помощ, за която общината може да кандидатства, е в размер на 300 000 лв. Всяка община може да кандидатства само с едно проектно предложение. Кметът Николов заяви, че стремежът на Общината ще бъде проектът, който разработи, да включва такава дейност, чиято устойчивост да може да бъде гарантирана във времето и след приключване на периода за изпълнение на проекта.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Влизането на България в Шенген
Градският транспорт в София
Катастрофи в България
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: