Областният се срещна с посланиците на Германия и Франция

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:20 / 04.06.2010
4026
Днес Областният управител прие Посланиците при Посолствата на Франция и Германия, Н.Пр. г-н Етиен дьо Понсен и Н.Пр. г-н Матиас Хьопфнер, които са на официална визита в област Бургас. От страна на гостите участие в срещата взеха още г-н Филип Шатиню и г-н Волфганг Вендел, директори на икономическите служби, г-жа Шантал Бускe, аташе по езиковото сътрудничество и стажантките - Барбара Шаал и Лиза Шюлце. Присъства и г-н Недялко Неделчев, почетен консул на Франция и Германия във Варна.

От страна на домакините освен Областният управител присъстваха г-жа Видка Вълчева от Търговско индустриална камара Бургас и г-жа Боряна Желева, Търговско промишлена палата Бургас, зам. председател.

В началото на визитата г-н Гребенаров приветства гостите с «Добре дошли», презентира област Бургас и възможностите за инвестиции в региона.

Н.Пр. г-н Етиен дьо Понсен разказа за съвместните посещения на двете делегации, идеята за които е възникнала преди 3 години и вече може да се каже, че се превръща в добра традиция. Досега посетените области са Стара Загора и Русе, тази година са избрали една от проспериращите области - Област Бургас.

На проявения от страна на немския посланик интерес към Пристанище Бургас и бъдещи инвестиции там, Областният управител сподели, че през последните години товароборотът на пристанището е спаднал наполовина и не могат да бъдат натоварени модерните съоръжения, с които разполага. В най-кратки срокове се очаква в страницата на Министерството на транспорта, да се обявят терминалите, които ще се отдадат на коцесии, но за концесионери ще се търсят фирми с ясна визия. По отношение на виждането му за отличните условия за развитие земеделие в страната ни, г-н Гребенаров отговори, че България е била дълги години известна с постиженията си в зеленчукопроизводството и овощарството, както и с консервната си промишленост, сега усилията са насочени износът от тези сектори да се развива успешно за нуждите на европейските страни. Тези сектори обаче се нуждаят от инвестиции и подкрепа и ако има интерес у конкретни фирми е отворен за разговори в това направление.

Г-жа Вълчева запозна гостите с дългогодишните контакти и проведени съвместни проекти на ТИК Бургас с Немската индустриална камара и Занаятчийска камара Кобленц. Според нея българския бизнес има нужда от подкрепа и съдействие, за да възстанови предишните си добри позиции на международния пазар и предложи икономическите служби към двете посолства да подпомогнат провеждане на бизнес форум с участие на фирми и потенциални инвеститори.

В края на срещата бяха разменени протоколни подаръци.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
ВиК ремонт затваря част от улица "Пробуда"
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).