Областният открива изложба за буквите

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
08:10 / 11.05.2010
1296
Днес от 18:00 часа в атриума на Бургаски свободен университет областният управител Константин Гребенаров ще открие Международната плакатна акция & изложба "Буквите на България - Азбука на Европа".

"Буквите на България - Азбука на Европа" e плакатна акция на Международното триенале на сценичния плакат, в която участват изявени художници от различни страни и континенти. Състои се от 30 плаката, колкото са буквите на българската азбука. Всеки художник е автор на един плакат - буква, определена чрез жребий по време на международното журиране на петото триенале през октомври 2007 г. в София.

Една от буквите - "Ь" e създадена след конкурс между младите български художници и студенти, в който участваха повече от 60 проекта на автори до 35 годишна възраст. Всички плакати са четирицветни, с формат: 70 х 100 см и с еднакво типографско оформление. Колекцията e отпечатана на български, френски, английски и испански езици и е в ограничен тираж .

Международната плакатна акция & изложба "Буквите на България - Азбука на Европа" обединява усилията на 30 художника от 20 страни (27 именити световни плакатисти + 3-ма български автори, единият от които дебютант) за създаване на колекция от постери, посветени на България и нейната култура през темата за уникалността и универсалността на българската азбука - една от трите писмености на Европа.

Акция на Международното триенале на сценичния плакат - София е пръв опит за активиране на широк кръг изявени артисти от цял свят за създаване на цялостен съвременен художествен продукт, популяризиращ българската култура, използвайки една от нейните емблеми - буквите.

30-те плаката със задължително присъстващ текст «БУКВИТЕ НА БЪЛГАРИЯ - АЗБУКА НА ЕВРОПА» са мащабна визуализация на идеята за създаване на положителен образ на страната ни у нас и по света.

Нещо повече, съставът на авторите е обещаваща заявка за подобаващо присъствие в престижни чуждестранни галерии и издания, както и вълнуваща възможност за бъдещи срещи с най-разнообразна публика. Партньори на проекта са - Министерство на културата на Р България; Столична община; Френски културен институт в София; Държавен културен институт към министъра на външните работи
на Р България;

По програма се предвижда изложбата да обиколи множество страни и градове, сред които: Мадрид, Испания; Токио, Япония; Ниш, Сърбия; Париж, Франция; зала "Скандинавия" - Ню Йорк; Женева; Колорадо, САЩ; Барселона, Испания и др.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).