Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Областен, кметове и ръководители по сигурността на посещение в ЛУКОЙЛ Нефтохим
Автор: Екип Burgas24.bg 14:37 / 01.10.2008Коментари (0)1041
©
Областният управител Любомир Пантелеев, кметът на Бургас Димитър Николов, кметът на община Камено Стефан Бонев, главен комисар Васил Едрев, директорът на Гражданска защита Йордан Лозев и началникът на ДАНС-Бургас Георги Георгиев бяха вчера на посещение в ЛУКОЙЛ Нефтохим. Те имаха възможност лично да видят оборудването на противопожарната служба в комбината, съвременната система за инженерно-техническа защита в дружеството, тренировъчните зали на Агенция „ЛУКОМ-А България". По време на визитата си гостите видяха новопостроените стратегически за фирмата обекти и тези, които сега се изграждат. Запознаха се с мащабната краткосрочна инвестиционна програма на дружеството, която е за над 1 млрд. долара. Обиколиха редица инсталации, видяха работните и битови условия на работа на операторите. Посетиха и най-новия обект в дружеството - напълно автоматизирана автоналивна естакада. Намеренията на ЛУКОЙЛ Нефтохим за увеличаване на преработката на нефта, бе аспектът, към който присъстващите проявиха интерес. Председателят на УС на дружеството Сергей Андронов обясни, че повишаването на преработката на нефт е част от стратегическата програма на фирмата и именно в тази връзка се правят редица реконструкции, модернизации на съществуващи мощности, строежът на нови производствени обекти и свързани с тях милиони капиталовложения. „Направи ми много добро впечатление реда и организацията и най-вече на голямото внимание, което ЛУКОЙЛ Нефтохим е обърнал на темата безопасност. За мен като кмет това е много важно. Радвам се, че и занапред са заложени сериозни планови инвестиции и реконструкции на по-голямата част на инсталациите, което от една страна ще повиши екологичната безопасност и от друга ще увеличи самите добиви като продукт. Комбинатът е част от гордостта на града и аз лично се гордея с всички успехи на ЛУКОЙЛ Нефтохим", каза кметът на община Бургас Димитър Николов след производствената обиколка.

„От видяното до тук по всичко личи, че по техническа безопасност ЛУКОЙЛ Нефтохим е достигнал до нивото на европейските и международни стандарти, което е едно сериозно постижение и аз го адмирирам и оценявам", допълни от своя страна областният управител Любомир Пантелеев. „Свършеното през последните години и мащабите на инвестиционната програма също са впечатляващи. Намеренията на ЛУКОЙЛ да увеличи преработката на нефт на 10 млн.т. е най-добрата новина, която аз съм чувал за индустриалното развитие не само на ЛУКОЙЛ Нефтохим, но и на областта. Надявам се, че всички тези срокове ще бъдат спазени, както и инвестициите в частта на екологията, което вълнува всички граждани на Бургас", допълни още губернаторът, след което всички се отправиха към нефтено пристанище, където в реални условия наблюдаваха антитерористично учение.

В хода на учението бяха отработени съвместните действия между подразделенията на Агенция „ЛУКОМ-А България", ОДП-Бургас, Гражданска защита, Гранична полиция, Пристанищна и Морска администрация, пожарната служба в завода и др. Антитерористичното учение бе наблюдавано от кмета на община Бургас Димитър Николов, кмета на община Камено Стефан Бонев, директорът на ГЗ-Бургас Йордан Лозев, главен комисар Васил Едрев, директора на пристанище Бургас Аргир Бояджиев и други ръководители в морския и граничен сектор. Учението с цел проверка на координацията между отделните служби, имащи отношение към подобни рискови прояви бе по инициатива на кмета на Бургас г-н Николов. Изпълнителният директор на ЛУКОЙЛ Нефтохим с готовност предложи и предостави възможност учението да се проведе на НТ „Росенец".

По легенда на учението терористи, облечени в леководолазни костюми проникват на територията на нефтено пристанище „Росенец" по море. Поставят взривно устройство до резервоар, където се съхранява метанол. След проведените оперативни мероприятия лицата са заловени и предадени на служители на ОДП-Бургас. Междувременно Гранична полиция задържа рибарската лодка, с която леководолазите-терористи се придвижват до танкера. Въпреки предприетите мерки, взривното устройство избухва и предизвиква пожар на резервоара. Направи се демонстрация на работата на новия противопожарен автомобил, предназначен за гасене на резервоари. В резултат на проведената успешно операция диверсионно-терористичната група е заловена, пожарът загасен, няма пострадали лица и замърсяване на околната среда.

Според присъстващите ръководители на държавни и силови институции координацията между отделните служби по време на учението е била на много високо ниво, а кметът на Бургас я определи като перфектна. Директорът на пристанището заяви готовност през следващата година, когато се провежда антитерористичното учение в Пристанище-Бургас, да се включи сценария от проведеното на терминала учение, за да придобие по-комплексен характер. Всички заявиха готовността си да повишат взаимодействието между подчинените си структури, за да се осигури още по-голяма безопасност за гражданите и гостите на областта и стратегическите икономически обекти.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Водна криза
България и Войната в Украйна
Бюджет 2024
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: