Няма регистрирани просещи деца от български произход в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:24 / 03.05.2010
838
Няма регистрирани просещи деца от български произход в Бургас, каза   директорът на Центъра за работа с деца на улицата в града Таня Колева. Тя обясни, че децата, които просят са предимно от ромски произход. По думите й основа причина за просията е бедността и липсата на финансови средства, като според нея в просията тези хора виждат лесен начин за изкарване на прехраната на многодетните семейства.

Най-често родителите са тези, които подтикват децата да просят. Колева обясни, че просията се засилва особено през летния сезон, когато е и бумът на туристите в Бургас. Тя допълни, че най-често просещи деца могат да бъдат забелязани в района на църквите, а конкретно в Бургас най-много са те на централния площад „Тройката", както и по двете централни улици „Александровска" и „Богориди".

Колева призова хората да не дават пари на тези деца, защото по този начин се стимулира просията и проблемът се задълбочава. От началото на годината специалистите от Центъра за работа с деца на улицата в Бургас са работили с общо 11 деца. През 2005 година техният брой е 8, а през 2006, 2007 и 2008 година съответно техният брой е 11, 18 и 16.

„Това са деца, хванати са при съвместни акции на полицията и центъра за работа с деца на улицата, както и отдел „Закрила на детето". След като са хванати три пъти, полицията може да предприеме различни действия- майките могат да бъдат наказани чрез пробация, лишаване от свобода, като мярката за лишаване от свобода много рядко се прилага", посочи Колева.

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).