Няма кандидати за "Краснодар", наемът пада

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:10 / 13.05.2010
862
В началото на януари тази година общината прекрати предсрочно договора с "Нов дом-Симеонов" ЕООД поради системно неплащане на наема и разходите за консумативи. Фирмата за мебели заемаше площ от 2 106 кв. метра на втория етаж на търговски комплекс "Краснодар". Месечната рента беше 15 хил. лв. Тъй като балансовата стойност на недвижимия имот надхвърля 5 на сто от общата балансова стойност на дълготрайните материални активи, помещението се отдава за срок от 10 години. С решение на Общински съвет - Бургас от февруари беше открита процедура за провеждане на публичен търг с явно наддаване.

Беше определена начална тръжна месечна наемна цена в размер на 15 000 лв., без ДДС и стъпка за наддаване в размер на 1500 лв., без ДДС. Самият търг трябваше да се проведе в края на април. Той обаче не се случи. Причината е, че нито един кандидат не е закупил тръжни документи и не е подал заявление за участие. По-късно от "Бургаски пазари" ЕООД, в чийто капитал е включен обектът, са изпратени оферти-покани за участие в евентуален следващ търг до няколко по-известни големи фирми. До настоящия момент кандидати също няма.

Едновременно с това обаче, след прекратяване на договора за наем с бившия наемател на имота - "Нов дом Симеонов" ЕООД /05.11.2009 г./ и опразване на етажа в началото на годината, не е постъпила стотинка приход в общинския бюджет от тази огромна търговска площ. Именно това налага промяна в наема. По този начин може да бъде разрешен проблемът с липсата на кандидат-наематели. Изпълняващият длъжността управител на "Бургаски пазари" ЕООД Соня Артинян вече е предложила началната тръжна месечна наемна цена да бъде в размер на 11 000 лв. без ДДС, а стъпката за наддаване да е 1100 лв.без ДДС. Депозитът за участие в търга обаче от 4 500 лв. да скочи на 30 000 лв. без ДДС. Той няма да се възстанови на спечелилия търга участник. След сключване на договора за наем, от неговия размер до изчерпването му, ще се приспадат месечните наемни вноски. Депозитът ще се възстанови на останалите участници в търга в едноседмичен срок от сключване на договора за наем със спечелилия търга участник.

Има и вратичка при липса на кандидати за наем на обекта. Предлага се повторен търг. Той да се проведе в 10-дневен срок от първата насрочена дата, при същите условия. Ако и на втората обявена дата не се явят кандидати за участие в търга, да бъде възложено на управителя на "Бургаски пазари" ЕООД да сключи договор за наем на обекта с потенциален кандидат чрез пряко договаряне.

Припомняме, че през есента на миналата година на два пъти имаше искане за намаляване на наема с 40 % от магазин "Европа", намиращ се на първия етаж на ТК"Краснодар". Основен мотив в искането беше падът с 40% на паричния ресурс на магазина. 20 520 лв. с ДДС е наемът, който магазинът плаща на "Бургаски пазари" ЕООД. Наемател е "Интекомерс Груп Плюс" ЕООД, София.

Източник: factor-bs.com


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...
Без паника! Тестват Националната система за ранно предупреждение ...
Румънец си помисли, че може да шофира напушен, закопчаха го в Кру...
Закопчаха криминален тип, обрал магазин в "Меден рудник"
Ето какво ще бъде времето днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).