Няма да закриват болниците в по-малките населени места

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
18:17 / 03.02.2010
1096
„Болниците в по-малките населени места нямало да бъдат закривани, а предстои преструктурирането им". Това заяви при посещението си в Бургас заместник министърът на здравеопазването д-р Валерий Митрев, пред репортер на Burgas24.bg.

Той не можа конкретно да каже коя от четирите заплашени от преструктуриране болници в региона- в Карнобат, Царево, Айтос и Поморие ще затвори врати. Според него това е въпрос на преценяване на съотношение приходи-разходи.
Посещението на заместник министъра на здравеопазването д-р Валерий Митрев в Бургас бе по покана на народните представители от ГЕРБ. Повече от три часа заместник здравният министър разговаря за здравната реформа с управителите на болници, които предстои да бъдат закрити и с кметовете на населените места, в които се намират те.
Пред медиите заместник здравният министър сподели,че не се наложило да успокоява кметове и лекари, защото болниците нямало да бъдат закривани, а просто „ преструктурирани". Болници можело да закрива единствено собственикът им. 

По думите на д-р Митрев с новата реформа вече ще започне равнопоставено лечение на всеки българин, защото и най-бедните щели да получават качествена медицинска помощ в добри болнични заведения. На въпрос дали обаче ще могат да си го позволят д-р Митрев разясни, че били провели разговори с кметовете, които трябвало да поемат транспорта за планирания прием. Разговаряно било и с управителите на лечебни заведения, които при извършването на прием на пациенти от съседни общини трябвало също да се грижат за транспортирането им до болницата.

По думите на заместник министъра в най-отдалечените места щели да започнат да функционират спешни кабинети, в които дежурства да дават лекари, а не както досега фелдшери. Когато районите са отдалечени, за спешните случаи били осигурени хеликоптери. Те били собственост на здравното ведомство и на още четири други. Къде обаче са разположени и ще успеят ли да отреагират на случай на инфаркт или инсулт в отдалечено село в Руенския балнак заместник министърът не пожела да отговори.


Виж коментарите (0)

Още по темата (14):
07.04.2010 500 души протестираха срещу затварянето на болницата в Карнобат
07.04.2010 Протестират срещу затварянето на болницата в Карнобат
06.04.2010 В Карнобат протестират срещу затварянето на болницата
28.03.2010 Карнобат спасява болницата си с икономии
09.02.2010 Атанас Зафиров: Махнете делегираните бюджети за болниците
08.02.2010 Директори на малки болници заплашват с протестни действия
Още новини от Новини от Бургас:
Нещо ново тръгва от Бургас
Чанка Коралска е временно изпълняващ длъжността кмет на Бургас
Община Бургас ще поиска от държавата да стопанисва този път
Първите крачки за изграждането на етажен паркинг във "Възраждане"...
Очакват мнението на бургазлии за преустройството на спортна зала ...
Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Мед...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).