Няма бум на вирусни заболявания в Бургас, въпреки студа

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:17 / 11.10.2011
551
Според председателят на съюза на общопрактикуващите лекари в Бургас д-р Петко Желязков, въпреки резкия спад на температурите тези дни, няма бум на вирусните заболявания. Той каза, че преохлаждането има някакъв ефект, но той не е доказан, единствено малко по-студеното време може да влоши оплакванията на хората със сърдечносъдови заболявания и особено на тези, които имат исхемична болест на сърцето или гръдна жаба.

"Погрешно е да се смята, че бързо като паднат температурите масово хората се разболяват, това не е така. Няма бум на вирусни заболявания, а обичайната картина, тъй като мисля, че хората са адаптирани", посочи специалистът. Според него обаче се очаква тези вирусни заболявания да се увеличат сред хората, които работят в затворени помещения, както и сред учениците. Причина за това е не толкова вирус или спада в температурите, колкото самото струпване на повече хора в затворени помещения. За да се избегне това д-р Желязков препоръча да се използва всяка почивка за разходна на вън, всички повърхности да се почистват с антидезинфектанти 1-2 на ден. Освен това е хубаво организма да бъде закален като се консумират повече плодове и зеленчуци, мултивитамини, използването на функционални храни и да се спазват елементарните хигиенни норми.

Вече в аптеките се продават противогрипни ваксини и кампанията за поставянето им започна. Д-р Желязков обаче посочи, че процента на хората, които си ги поставят е все още твърде нисък - около 3-4%. Причина за това той вижда и във финансовите измерения на една противогрипна ваксина, която струва до 13 лв. и за едно четиричленно семейство може да е голям разход.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).