Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Новият закон за туризма: Развиваме морските курорти с такса "Летовници"
Автор: Екип Burgas24.bg 09:44 / 26.07.2010Коментари (1)1396
© Burgas24.bg
Таксата, която общината събира за всеки летовник, да отива за целево субсидиране на туристическия бизнес. Това да залегне в новия закон за туризма, настояват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), обяви председателят й Благой Рагин. Идеята е била лансирана на националната браншова среща с представителите на МИЕТ, на която са обсъдили скорошното приемане на основния нормативен акт за развитието на туризма.

БХРА предлага събраните средства от курортната такса да се разпределят от съвет, в който равнопоставено ще участват държавата, общината, областният управител и представители на гилдията. Варненската туристическа камара отдавна настоява парите, които се събират от курортната такса, да отиват за развитие на бранша, заяви за нейният председател доц. Марин Нешков.

По думите му тази година за първи път община Варна прие 5% от събраните 3,5 млн. лв. през 2009 г. да се използват целево за туристическа реклама и участие в борси. Досега цялата сума е отивала направо в общия кюп на бюджета. Да остане задължителната регистрация на туроператори и туристически агенти, но без да се разграничава дали те предлагат почивки и екскурзии у нас или в чужбина, предлагат пък от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

Апартаментните комплекси да могат да работят като хотели само ако над половината от собствениците са съгласни, искат от сдружението. И още - в МИЕТ да се създаде специално звено за контрол на туристическия продукт. Новият закон трябва съвсем ясно да определи статута на туристическите зони, за да няма посегателства върху тях от страна на строителни предприемачи, категоричен е Румен Драганов, председател на КС към Националния борд по туризъм. Според него идеята за създаване на райони е погрешна и ще продължи да бъде механизъм за източване на средства за национална реклама. Вместо тях трябва да се създаде център за управление на дестинациите от заинтересовани организации, които да рекламират и организират продукта, категоричен е Драганов.

Източник: в. "Черно море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
само такси и данъци се събират уж все за развитието на нещо, а накрая всичко си стои по старо му и пари няма!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: