Нови проблеми с емблематичен плаж на Черноморието

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
20:37 / 28.06.2024
1536
Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е отменил заповед от 7 юли 2022 г. на министъра на околната среда и водите (тогава това е Борислав Сандов), с която бе обявено създаването на защитена зона "Залив Корал“, съобщи на сайта си партия "Зелено движение".

Фактически сега ВАС е отменил предходно решение - на тричленен състав, с което жалбите на фирмите "Кортекс Трейдинг" АД и "Фантазия 5" ООД (съответно на община Царево и на Национална асоциация "Българско черноморие“) бяха отхвърлени.

Защитената местност "Залив Корал" бе едва третата морска защитена територия у нас след резерват "Калиакра" (1941 г.) и защитена местност "Пясъчна банка Кокетрайс" (2001 г.). В границите на 1320 дка трябваше се опазват местообитания на редки представители на селдови и есетрови риби и трите вида китоподобни.

В границата на защитената местност се забраняваше:

- навлизането на моторни и моторно-ветроходни плавателни средства, с изключение при бедствия, извънредни ситуации, за провеждане на аварийни, контролни и спасителни дейности през цялата година и за нуждите на риболова през периода от 1 октомври до 1 март;

- интензивно и екстензивно отглеждане на аквакултури; използване на дънни, тралиращи, драгиращи средства, включително и бийм трал, депониране на драгажни маси, изхвърляне на отпадни води от плавателни съдове;

- изграждане и поставяне на изкуствени подводни рифове или атракциони върху и под повърхността на водата; изхвърляне на канализационни и/или отпадъчни води от сушата и заустване на канализации; изхвърляне/изпускане на нефтопродукти и други отпадъци.

Оспорващите "Кортекс Трейдинг“ АД и "Фантазия 5“ ООД обосновават правен интерес с извършвана туристическа дейност в региона на територия, граничеща със защитената местност, обуславяща непосредствено засягане от въведените забрани, с които ще се влоши качеството на предлаганите ваканционни услуги.

"Фантазия 5" е наемател на плажа "Къмпинг юг", а "Кортекс трейдинг" е собственик на хотел "Морско конче" в "Къмпинг юг". И двете фирми са представлявани от адвокатско дружество "Бакалова и Дамянов“ на адв. Валентина Бакалова.

"Неразбираемо е ВАС да дописва Административно-процесуалния кодекс. В неговия чл. 2 е записано, че Кодексът се прилага за административните производства пред всички органи на Република България, доколкото със закон не е установено друго“, коментира съпредседателят на "Зелено движение" Тома Белев. За обявяването на защитените територии има специален ред в Закона за защитените територии и той е спазен.

Виж коментарите (0)

Още по темата (26):
15.01.2016 Протест срещу отдаването под наем на плажа "Корал"
14.01.2016 МРРБ ще обяви нова концесия на плаж "Корал" след приключване на съдебните
дела
05.08.2015 МРРБ показа справка за издадените заповеди за строежите на къмпинг "Юг" и плаж "Корал"
02.07.2015 Фирма на общински съветници от ГЕРБ строи близо до "Корал"
22.06.2015 Продължава бетонирането на плажа край Лозенец
03.06.2015 Прокуратурата спря строежите на къмпинг "Юг"
Още новини от Новини от Бургас:
Вечният спор: Кое море е по-хубаво – нашето или гръцкото
Добрата новина: Събраха над 13 000 лв. в подкрепа на деца и младе...
Млад бургазлия почина, след като се прибра от Гърция
Започна приемът в магистърските програми на Богословския факултет...
Предстои публично обсъждане на Годишен отчет за изпълнение на бюд...
"Джаз в Бургас 2024" се завръща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).