Нова онкополиклиника предстои да бъде изградена в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
16:42 / 21.03.2013
1218
Нова онкополиклиника предстои да бъде изградена в Бургас на мястото на старите сгради на онкодиспансера до общинския паркинг на ул. "Гурко". Сградата ще е на четири етажа с 2400 кв.м застроена площ, съобщи за управителят на Комплексен онкологичен център д-р Радостин Дичев.

"Там ще бъдат всичките ни кабинети, ще има микробиологична лаборатория. В сутерена ще е разположен медицинския ни архив, който сега е в таванско помещение. Ще има и складове. На последния етаж ще бъдат разположени леглата за палиативни грижи на терминално болни онкологични пациенти. Вече дали ще бъде регистрирано като хоспис или отделение по палиативни грижи, или пък ще е част от отделението по медицинска онкология това е едно административно решение, което предстои да решим. Там ще има 16 легла, в стаи с по две легла. Всичко ще бъде така както съм го видял в Швейцария точно отделение за палиативни грижи на онкологично болни. Надявам се, че ние ще можем по този начин да отговорим на една доста сериозна потребност в нашето общество за полагане на качествени грижи за тези пациенти в края на живота им. Да им запазим достойнството и да им се спестят страданията", посочи д-р Дичев.

Пациентите ще бъдат насочвани в онкологичния хоспис от специалистите в болницата. За изминалите десет години развитието на онкологичния център в Бургас бележи настина положителен ръст и това нямаше да е така без подкрепата на общината и държавата, посочи Дичев.

"Без подкрепата на институциите - общински и държавни ние това нямаше да успеем да го постигнем. Това е част от здравната политика национална и регионална. Настина 2011 година бяхме в една задлъжнялост, което беше 30% от годишния ни бюджет. Това е нещо, твърде сериозно. Ние нямахме почти никаква апаратура, сградният ни фонд бе в много окаяно състояние и не отговаряше на никакви санитарни норми, но постепенно се получиха нещата. Дори и аз като се върна в тези години често казано не очаквах такова положително развитие за този период .Аз самият съм изненадан", призна д-р Дичев.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Бургас:
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day
Затварят за дълго време тази улица в Бургас
Интересно събитие предстои в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).