Нов фестивал стартира от утре в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:22 / 19.03.2012
843
Нов фестивал на класическата музика ще стартира от утре в Бургас. Името му е "Музикалният Бургас" и представлява цикъл от 6 отделни концерта за класическа музика. Те ще се проведат през периода март - декември в залите БХГ "Петко Задгорски" и КЦ "Морско казино". В тях ще вземат участие бургаски музикални семейства и техните приятели.

Концертът, с който ще започне музикалният цикъл, ще се проведе на 20 март в Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" от 18.00 часа при вход свободен. Първото семейство, което ще се представи са Олга и Димо Дичеви - майка и син. Олга Дичева е преподавател в НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" и корепетитор в Бургаската опера по пиано, а Димо Дичев учи последна година кларинет в музикалното училище. В него ще вземат участие още и техните приятели - Смилена Смилкова, Росица Пенева и Елена Мишинова.

В програмата са включени произведения на едни от най-популярните композитори в класическата музика - Карл Мария фон Вебер, Пьотр Илич Чайковски, Александър Скрябин, Клод Дебюси, Игор Стравински Сергей Рахманинов и др., както и на български автори и изпълнители - Борис Карадимчев и Александър Текелиев.

Идеята на проекта, който е съвместна инициатива на Община Бургас и музикантите, е да покаже музикалният потенциал на града в сферата на класическата музика и да поощри предаването и развиването на творческия талант на следващите поколения.

Другите изяви ще бъдат организирани през април, май, октомври, ноември и коледен през декември. В него ще бъдат включени всички музиканти, участвали в концертите през годината.

Идеята е проектът "Музикалният Бургас" да се превърне в традиция, която постепенно да покаже на бургазлии всички музикантски семейства, които живеят и творят в морския град. Това ще съхрани музикалната памет на града и ще утвърди славата му на град, в който се раждат и възпитават музикални таланти.


Виж коментарите (0)

Още по темата (10):
14.12.2012 Последната вечер на "Бургас танцува" е за народните танци
13.12.2012 Зумба и модерен балет ще вдигат градуса пред Общината
12.12.2012 Латино танци ще разгорещят атмосферата в Бургас
11.12.2012 Хип-хоп и брейк ще властват във втората вечер на "Бургас танцува"
11.12.2012 Коледен концерт събира най-доброто от "Музикалния Бургас"
10.12.2012 Коледен концерт събира най-доброто от "Музикалния Бургас"
Още новини от Новини от Бургас:
Слънчево и топло ще бъде времето днес
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).