Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Николай Недялков: Българският зеленчукопроизводител е изчезващ вид
Автор: Екип Burgas24.bg 14:34 / 27.02.2012Коментари (0)2040
© Bulfoto
Българският зеленчукопроизводител е изчезващ вид, а някога е бил флагмана на българското земеделие, защото зеленчукопроизводството е единствената сфера, в която българите могат да заявят, че са учили европейците на нещо и никой не може да го оспори. Това каза Николай Недялков, председател на новосъздадената асоциация за зеленчукопроизводителите от региона.

По думите му идеята на асоциацията е да покаже и каже на хората че този бранш загива. Една от причините за това според него е че родното зеленчукопроизводство не е конкурентноспособно на вноса, който в момента е около 80%. "Ние останахме единици и за кратко време ще изчезнем. България е била европейския лидер в производството, в преработката и износа на зеленчуци, а в момента само около 20% от зеленчуците, които се консумират в България са българско производство, а останалите 80% са внос. Едната теза за това е че българския зеленчукопроизовдител е мързелив и некадърен, а другата е че има обективни други причини, които са наложили това нещо", каза Недялков.

Той сравни случващото се у нас с Германия и какво би станало там ако 80% от автомобилите всъщност са внос от Корея или Китай. Според него това е някакъв парадокс и тиха трагедия, в която никой нищо не казва. "Идеята ни е българското общество да се запознае с този факт и ние също да се откажем от тази дейност от производството, защото ние нямаме място. Ние сме наясно, че няма как да ни се помогне, на практика ние сме умерели", посочи още той.

По думите му, за да се възроди зеленчукопроизводството трябва преработката на зеленчуци и износа да се възроди, отделно контрола трябва да е съвсем различен. Все неща които няма как да се случат. За упадъка на бранша той даде за пример самия себе си, тъй като има 20 г. стаж в професията агроном, а сега работи в малки мащаби и обработва около 340дка. На въпрос нали търсенето определя предлагането на вносни зеленчуци Недялков даде за пример Турция и Гърция, където поливната вода, която е основен разход, е безплатна, а в България не е така.

"Не само, че ние не получаваме вода с преференция, а напротив, когато аз си направя собствен сондаж и започна да добивам подпочвена вода, "Басейнова дирекция" слага водомер и започва да ми продава водата. Става така, че аз се конкурирам с хора, които получават вода под налягане без пари, а аз трябва да я плащам", допълни още той. Другият проблем и разлика между българските и вносни зеленчуци е че българските според Недялков се произвеждат по един архаичен начин - с оборска тор, с умерено торене, а всички са отгледани със система хидропоника и на практика не се отглеждат на почва.

"Това което консумирате не са зеленчуци, а някакъв сурогат, който само прилича на зеленчук. Те вадят по 60 т от декар, а ние по 3,4 максимум 5 тона от декар и поради тази причина няма как да сме конкурентноспособни. Да не говорим, че примерно държави като Йордания, където има съвсем различен климат, но с тази система нямат проблеми и няма никакъв контрол. При нас контрола е много голям постоянно се правят проверки. Създаваме асоциация за да заявим на обществото че зеленчукопроизводството е умряло", допълни Недялков.

На въпрос чрез субсидии няма ли как да се предотврати замирането на бранша той каза че никога не е имало европейски средства за зеленчукопроизводителите. Обещаните средства за компенсиране на тези, които са унищожили своя продукция от краставици заради бактерията ешерихия коли, той каза че никой не е получил пари. Като причина за това посочи, че два месеца след унищожаването им е станало ясно че за да се получи компенсация трябва да се даде официален документ за унищожената продукция. Този акт според него е подигравка с хората от сектора." Когато бяха стачките на зърнопроизводителите широко се оповести, че част от субсидиите ще бъде и за зеленчукопроизводителите, само че субсидия ще се дава за тон произведена качествена продукция, но как ще стане тази работа.

Зърнопроизводителите получават субсидия на декар, но дали са орали, дали са засяли няма значение, а ние ще получаваме за тон качествена продукция. Кой ще е този орган който ще ми издаде документ, че съм произвел тон качествени домати като доматите набрани сутринта трябва до вечерта да се продадат. Това е пак една подигравка на този тежък труд, който извършваме. Ние станахме за посмешище, а някога не беше така. Ние имахме надежда, смятахме че доматеното пюре е нефта на България, както Саудитска Арабия има възможност да произвежда и изнася нефт примерно, да се изнася доматено пюре, но през ум не ми е минавало че зеленчукопроизоводството ще бъде унищожено", допълни той.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Софка заминава
16:40 / 21.09.2024
Актуални теми
Български тенис
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в България
Отношенията София-Скопие
Международен технически панаир 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: