Невръстни просяци изпълниха центъра на Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:27 / 06.02.2009
629
От няколко дни центъра на Бургас е пълен с невръстни просячета. Въоръжени с пластмасови чашки, те се залепят за всеки минувач и искат пари за закуски . Децата зорко са наблюдавани от скрити възрастни, които предварително са ги разставили на ключови места в центъра, пред закусвални и многолюдни улици и площади. Само споменаването на думата полиция е способна да отърве минувачите от досадното хленчене за пари, което, ако не бъде удовлетворено, прераства в заплахи към неблаготворително настроения гражданин. При отправена заплаха, че ще бъде повикана полиция, тайните наблюдатели, които по думите на просещите деца са техни майки, се втурват, хващат ги за ръце и изчезват в някоя от уличките. От полицията в Бургас, която следи за наличие на просяци съобщиха, че към тях до момента не са постъпвали сигнали на граждани за нашествие на малолетни просяци. От пресцентъра бяха категорични, че след получения сигнал ще предупредят служителите в Детска педагогическа стая за организиране на акция за задържането на просещите деца.

С част от бургаските просячета активно работи Центъра за работа с деца на улицата. Ръководителят на центъра Таня Колева съобщи, че в момента там се грижат за дванадесет деца, които активно се занимават с просия и които са стари техни познайници. "Знаем, че те са водени от родителите си в центъра на града, но можем да ги доведем при нас само доброволно и със съгласието на техните родители. Те обаче рядко се съгласяват, защото предпочитат децата им да просят, да събират пари и така да издържат семейството си. За съжаление просията е най-лесният начин за печелене на пари", каза Колева. Най-много в Центъра за работа с деца на улицата са малчуганите от квартал „Горно Езерово", има едно дете от комплекс "Меден рудник" и три деца от квартал „Победа". Тук те са нахранени, облечени и с тях се занимават възпитатели. „Опитваме се активно да работим и с родителите. На някои от майките им помагаме да се регистрират в бюрото по труда. Миналата година успяхме на една жена, която принуждаваше децата си да просят, да й осигурим работа по програмата „От социални помощи към заетост", но програмата бе в сила до декември и в момента нейните деца отново са на улицата, като самата тя се оправдава с липса на пари. Майките не получават детски, тъй като децата им не ходят на училище и живеят с минимални социални помощи. Някои от бащите уж работят, но ходят на работа обикновено по строителни обекти и то само когато искат. Така най-лесният начин за прехрана е отново да изкарат децата си на улицата, за да просят ", каза Таня Атанасова.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...
Откриха канабис в 2 апартамента в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).