Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Неврохирурзи настояват касата да плаща импланти
Автор: Екип Burgas24.bg 15:52 / 31.10.2010Коментари (0)524
Здравното министерство да намери начин и чрез здравната каса да заплаща импланти, които се използват в неврохирургията. По този начин ще се предотврати превръщането на здрави хора в инвалиди и ще се спестят средства от грижите за тях в социални домове. Около 7000-8000 души годишно се нуждаят от поставяне на различни видове импланти - предимно в гръбначния стълб, след травми, катастрофи или вследствие на дегенеративни изменения. Една такава система струва между 10 000 и 12 000 лв., сумата е непосилна за огромно количество пациенти. "Така, вместо да прилагаме новостите в медицината, сме принудени да лекуваме по стари начини и да не постигаме добри резултати. Затова ще излезем с остро писмо до здравното министерство и здравната каса - държавата да поеме цената на имплантите. Така е в много страни по света", обясни проф. Венцеслав Бусарски, председател на Научния комитет на ХІХ Национална конференция по неврохирургия, която приключи днес в Несебър. В нея взеха участие над 200 специалисти - неврохирурзи, спинални хирурзи, неврохирургични сестри от България, Полша, Чехия, Македония, Португалия.

Домакин на проявата е МБАЛ-Бургас АД, което се случва за пръв път. "Благодаря на колегите от бургаската болница, с които организирахме конференцията, както и на подкрепата на ръководството на града, докато бях изпълнителен директор", заяви доц. д-р Стефан Станчев, който бе председател на организационния комитет на ХІХ Национална конференция по неврохирургия и 1 година изпълняваше длъжността изпълнителен директор на МБАЛ-Бургас.

Липсата на държавно финансиране за имплантите се оказа един от най-сериозните проблеми, обсъждани на конференцията. Въпреки високите цени в България все пак се извършват по 2500 подобни операции годишно, които се заплащат от пациента.

В конференцията участваха специалисти от водещи неврохирургични клиники в страната, които представиха и първите резултати от имплантиране на подкожни пейсмейкъри, които лекуват хронична болка, неповлияваща се от никакви медикаменти.

За пръв път в страната неврохирурзите имаха уникалния шанс да работят с най-модерна апаратура, предоставена от генералния спонсор на конференцията - фирмата Medtronic, която държи огромен дял от пазара на медицинска техника в света. За целта бе пригодено специално помещение с 10 работни плота, наподобяващи 10 операционни. Със специално облекло неврохирурзите изучаваха възможностите на апарата - уникална бормашина с 85 000 оборота в минута, която има многофункционално приложение - при мозъчни и гръбначни операции, в лицево-челюстната хирургия. Специално за уъркшопа бяха доставени обработени животински кости, за да може условията на работа максимално да се доближат до реалните. С друг накрайник лекарите старателно се опитваха да отстранят черупката на яйце, без да наранят ципата под нея. По този начин се правят операции за отстраняване на мозъчни тумори - черепът се дълбае внимателно, докато се достигне до ципата, която покрива мозъка и не бива да бъде наранявана.Паралелно с конференцията бе организирано и изложение на медицински консумативи, лекарства и друга апаратура, използвана в неврохирургията.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Реформи в БДЖ
Лято 2024
Катастрофи в България
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: