Не откриха нарушения в столовата на бургаското СОУ "Кирил и Методий"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:17 / 13.02.2013
484
Бивши и настоящи ученици от
СОУ "Св.Св.Кирил и Методий":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Не бяха открити нарушения в столовата на бургаското СОУ "Кирил и Методий" при внезапна проверка от представители на община Бургас и родителските комитети. Според експертите, храната, приготвена за малчуганите, отговаря на всички изисквания.

През днешния ден менюто в училището включва супа топчета, боб, портокали и хляб. На бюфета не бяха констатирани нарушения. Всички продукти, които се продават там са ясно упоменати в наредбите.

"Установихме, че хлябът е по утвърдения стандарт. Видяхме и супата, която беше застроена. Рецептите са спазени. Изтеглихме и портокалите, които трябва да са по 150 грама в чист вид - така е разписано по наредба. Всички бяха по 200, съответно без кората отговарят на всички стандарти", обясни главен експерт инж. Яна Маркова от община Бургас.

От фирмата, стопанисваща столовата в училището обявиха, че хранят 25 деца безплатно. Списъкът за тях бил направен от самото училище. Учениците били от социално слаби семейства. Родители споделиха, че в повечето случаи отрочетата им отбягвали да хапват с столовата, въпреки, че инспекторите не откриват нарушения в повече случаи. Лавките в близост до учебните заведения остават предпочитани през междучасията. Снаксове, шоколадови десерти и газирани напитки, все още изместват столовото хранене в родните школа. Много от родителите спират да плащат по 15 лева на седмица, защото храната в училището оставала недокосната. Част от първолаците одобряват тестените закуски, които получават сутрин безплатно, но споделят пред родители, че храната в стола е стара и не желаят да ядат. Повечето от тях предпочитали да хапват у дома. Единици са тези, които се хранят в заведения в близост до училището. В тези случаи става дума за предварителни договорености между самото училище, заведението и родителите. Срещу близо 3 лева на ден, децата получават салата, готвено и десерт. Няколко бургаски училища работят на този принцип. Най-често те не разполагат със столова. Част от родителите споделят, че подобна практика е добра, но не е по джоба на всеки. През днешния ден ще бъдат проверени няколко училища и детски градини.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?
Полицаи мерят сили в турнир с добра кауза в Слънчев бряг
Петър Кънев ще е водач на листата в Бургас за изборите
Бургас е част от световната инициатива Park(ing) day
Затварят за дълго време тази улица в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).