Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Навършват се 44 години от обявяването на Атанасовско езеро за поддържан резерват
Автор: Екип Burgas24.bg 16:46 / 09.08.2024Коментари (0)1309
©
На 12 август 2024 г. се навършват 44 години от обявяването на любимото Атанасовско езеро за поддържан резерват, а от 2000 г. Българска фондация Биоразнообразие и Регионалната инспекция по околна среда и води – Бургас отбелязват празника с различни събития, но винаги с голяма торта.

Тази година празникът ще бъде на Укритието за наблюдение на птици и Пътеката на саблеклюна и  ще включва изложбата "През дюните“ с картини на обитатели на дюните и някои от птиците на Атанасовско езеро на младата художничка Полина Стоянова. Полина работи с БФБ за опазването на дюните и подготвя изложбата специално за събитието, но през май по време на Зеления уикенд беше на терен и наистина се вдъхнови от езерото.

Полина е визуален артист, работещ в разнообразни медиуми - илюстрация, анимация, мултимедия, стенописи. Работи също като фасилитатор в проекти за устойчиво развитие, по методологията Неформално обучение, към програмата Еразъм. Интересува се силно от възможността за предаване на важни послания, свързани със заобикалящата ни природа и биоразнообразието, чрез средствата на визуалното. В серията картини, посветена на флората и фауната на черноморските дюни, Полина ще се опита да предаде красотата и разнообразието от цветове и форми, които виреят в тях. Фините и нежни обитатели на дюните заслужават нашето внимание и възхита и най-вече - заслужават да продължат да съществуват.

За рождения ден ще има наблюдения на птици с тръби и бинокли, образователни занимания за децата и щанд с продукти с кауза. За пръв път на това място ще има музикална част с изпълнението на китара на Михаил Йосифов, който ще представи авторския си албум “Морски Фар“. Няма да минем без традиционната торта за всички гости, която тази година ще е с най-привлекателния обитател на езерото – розовото фламинго.

Атанасовско езеро съчетава различни по своя характер режими за опазване - северната част е поддържан резерват, южната – защитена местност, цялото езеро е Рамсарско място, а заедно с прилежащите земеделски земи - Натура 2000 зона. То е симбиоза между природата и човека, и е отличен пример за това какви възможности предлага една Натура зона и как от нея може да се реализират разнообразни ползи - чрез солта, лугата, релаксиращата и естетична си стойност и др.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Първият учебен ден
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофи в София
Пловдив отбелязва Деня на Независимостта
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: