Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Настоятелите на храм "Св. Богородица" били избрани съгласно Устава на БПЦ
Автор: Екип Burgas24.bg 10:32 / 10.02.2009Коментари (0)724
©
Нов избор за настоятели на централния православен храм „Св. Богородица" в Бургас се състоя на 08 февруари - неделя. Изборите преминаха сравнително спокойно, при засилен интерес на християните в града и приключиха успешно. От общо 11 уставно подадени кандидатури, бяха избрани 6 настоятели 3-ма членове на проверителната комисия към храма. Същите ще встъпят в правомощията си след утвърждаване на протокола с резултатите от избора от Епархийския съвет на Сливенската митрополия. Това се казва в съобщение от Църковни настоятели и миряни към храм „Св. Богородица", и продължава:

"Повторното провеждане на избори в най-стария православен храм в Бургас се наложи, поради касиране на редовните избори от 2.11.2008 г. Причината бе неспазване на клауза в чл. 90 от Устава на БПЦ, а именно, че за настоятели бяха избрани граждани с адресна регистрация извън енориите на храма. Независимо, че тези настоятели се черкуват повече от 20 г. в същия храм и някои от тях са били избирани за 3-ти пореден път, комисията на Сливенска митрополия прецени, че се налага касиране и повторно провеждане на избор.

На 5.12.2008 г. с Протоколно решение 8 на Епархийски съвет свещеник Емилиян Михайлов от храм „Св. Богородица" бе преместен в храм „Св.св. Кирил и Методий", с цел избягване на бъдещи конфликти на интереси. На 28.12.2008 г. с Протоколно решение 9 Епархийският съвет остави енорията в к-с „Меден Рудник" на свещеник Емилиян, с което я прехвърли към неговия нов храм. Със същия протокол бе утвърдено и ново църковно настоятелство, начело с отец Емилиян Михайлов, на новостроящия се храм „Св. Николай Чудотворец" в същата енория.

За съжаление над 10 г. отреждането на парцела на църквата бе забавено, въпреки десетките писма и призиви до различни институции и министерства изпращани от Архиерейския наместник на гр. Бургас ст. иконом Борис Беров.

Държим да подчертаем, че именно поради разпореждането на Сливенска митрополия, енорията на отец Емилиян бе изключена от възможност да участва в изборите за настоятели на храм „Св. Богородица". Тази енория е била над 35 г. обгрижвана от свещеници от нашия храм, но нейното преместване се налага по преценката на Митрополията. Включването на миряни от к-с „Меден Рудник, би компрометирало отново изборите, тъй като би означавало нарушаване на Устава на БПЦ и би предрешило тяхното ново касиране.

Изключително сме притеснени, че напоследък един от най-големите бургаски православни храмове „Св. Богородица" става обект на нечисти и лукави опити да бъде завладян от лица с материални интереси. Няколко души искат с цената на потъпкване на църковния Устав и Канони да придобият властта да се разпореждат по свое усмотрение и в своя лична полза с църковните имоти, които се намират в самия център на град Бургас. Това може да се потвърди от факти и документи, които са представени на вниманието на Митрополита. Освен това с цената на една богохулна по своята природа атака срещу православната църква, се преследват отново порочни политически дивиденти и популизъм.

Десетилетия Българската православна църква, която е стожер на националното съзнание на българския народ и крепител на духовната му свяст е подложена на изпитания и гонение. Бог не допусна да бъде разцепена единната ни църква, но въпреки това хора с користни помисли продължават да предизвикват разколи в божия храм и да тровят благодатната среда за благочестивите християни, уповаващи на нея. В Бургас тече именно такава кампания, оглавявана и провокирана от неканонични духовници и светски лица с политически амбиции. Крайната цел е преврат в ръководството на Архиерейското наместничество с цената на всичко. Със страшна сила се използват трибуните на някои определени местни медии за прокарване на очерняща кампания и разрушаване на доброто име както на Архиерейския наместник отец Борис Беров, така и дискредитиране на цялостната църковна дейност в областта. Абсолютно своеволно и неоснователно се хвърлят в публичното пространство груби клевети и нечувани лъжи, които веднага се тиражират от предварително ангажирани журналисти. Това се прави не само в нарушение на християнския морал, но и в тотално нарушение на Етичния кодекс на медиите в България - тенденциозно и без проверяване на точните факти, документи и обстоятелства.

Българския народ се намира в изключително тежка духовна и морална криза. Една от основните причини за това е насажданото през годините на комунизма безбожие. Войната срещу Църквата всъщност бе война срещу хилядолетната ценностна система на българската нация. В сегашното болно време, когато секти и чужди религии все повече навлизат сред населението и продължават да ерозират националната самобитност, всички действия насочени към цинична политическа намеса в църковния живот, са по своята природа антибългарски и в услуга на външни интереси. Изразяваме своята категорична позиция с много болка и мъка, че с атаките срещу православната църковна общност в Бургас от една шепа хора, се предизвиква ново разделение на православните християни, от което печели всеки друг, но не и България и българското общество.

Ние, църковните настоятели и миряни от енориите на храм „Св. Богородица" категорично заставаме зад Архиерейски наместник ст. иконом Борис Беров и заявяваме своята твърда подкрепа за него, като един благочестив и силен православен свещеник. Отец Беров е потомствен свещеник, произлиза от семейство на православен свещеник и на свой гръб е изнесъл и носи кръста на изпитанията през които минава Българската православна църква. Неговата вяра и упование в Бога не са били прекършени през десетилетията на мизерия и пренебрежение по време на стария антихристиянски режим. Отец Беров неуморно работи за благовестието на евангелското слово, за благото на църквата, за обновяване на разрушени храмове и параклиси и строежа на нови. С негова помощ са построени, възстановени и осветени над 70 църкви и параклиси в целия странджански регион. Отделно са десетките храмове в Общината и областта, които са получили спасителна помощ именно от храм „Св. Богородица", чрез председателя на настоятелството. Това се знае и не може да се прикрие, защото голяма е благодарността и признателността на православните християни за тази богоугодна дейност.

Но нека Бог ни съди по делата, а не по думите, защото както казва Светото Евангелие - Доброто дърво дава добър плод, а лошото - лош и затова се отрязва и се хвърля в огъня", казват още църковните служители.




Още по темата: общо новини по темата: 3
27.02.2009 »
17.02.2009 »
09.02.2009 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
Градският транспорт в София
Катастрофи в България
Парламентарни избори октомври 2024 г.
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: