Нараства броят на болни от грип в Бургаско

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:28 / 14.01.2011
788
Към момента в Бургаски регион се наблюдава тенденция към завишаване на заболеваемостта от грип и ОРЗ. Това съобщи говорителят на РИОКОЗ - Бургас Елица Карагьозова. Като за последната седмица от понеделник до четвъртък е регистрирана заболяемост 115 промила на 10 000 души население. Над 200 и нагоре промила на 10 000 души население се обявява грипна епидемия. В Бургас и региона няма грипна епидемия за момента, уточни Карагьозова.

Анализът на ситуацията направен от експерти налага да се вземат следните мерки: да се продължат усилията за постигане на по-висок имунизационен обхват с противогрипни ваксини, особено за рисковите групи. Провеждане на проби за вирусологично доказване на причинителя на болестта и своевременно включване на антивирусна терапия, както и готовност на структурите за интензивни грижи приемане и лечение на пациенти с тежко протичане и усложнения. Не на последно място прилагане на правилата за противоепидемичен режим на работа в лечебните заведения. 

С настъпването на есенно - зимният сезон в някои региони на страната вече се наблюдава повишаване на заболеваемостта от остри респираторни вирусни инфекции, допълни говорителят на РИОКОЗ - Бургас. Проведените изследвания в Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания към Националния център за заразни паразитни болести показват ниска циркулация на грипните вируси у нас. Причинители на остри вирусни инфекции на регистрираната през месец ноември вълна са някои респираторни вируси. Постепенно се покачва и процента на положителните, изследвани за грипни вируси, проби от пациенти с подобна на грип клиника. От положителните проби 60% са с доказани грипни вируси от тип А като останалите са от тип Б.


Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Важно! Затварят част от пътя от "Ветрен" към Бургас
Жена от имаше голям късмет, че тези хора откриха забравения от не...
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" откри новата си академична ...
Добри новини около бургаската детска болница
Американска яхтена компания ще прави плавателни съдове в Бургас
Успешно премина трето издание на Детския анимационен фестивал в Б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).