Напрегнати януари и февруари в Бургаско заради изтичащи лични карти

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
11:53 / 10.01.2012
896
Първите два месеца от годината - януари и февруари ще са най-напрегнати за служителите в звеното "Документи за самоличност" към ОД на МВР Бургас, тъй като тогава изтичат най-голям процент от личните карти на гражданите от бургаски регион, това съобщи Милка Василева, зам.-началник на службата.

Василева съобщи, че за цялата 2012 година предстои в бургаски регион да бъдат подменени около 36 000 карти, а през първите два месеца на годината изтичат около 20 000.

"Това ще ни бъдат най-усилените месеци. Трябва всички граждани да си погледнат срока на изтичане на документите и в едномесечен срок следва да бъда представени заявления за нови документи. След просрочване на този едномесечен срок в Закона за българските документи са предвидени глоби, които са с размер от 20 до 150 лева. Гражданите, които притежават паспорт следва да го върнат в най-близката паспортна служба не по-късно от три месеца след изтичане на срока му на валидност. При невръщане на време на документа също е предвидена глоба от 20 до -150 лева", обясни Милка Василева.

Въпреки очаквания наплив за сега динамиката на работа на служителите в паспортната служба не се е променила и няма големи опашки, но има хора, които подменят документите си. В Бургас пунктове за подмяна на документите за самоличност са разкрити в Първо, Второ, Четвърто и Пето районни полицейски управления, както и във всички общински центрове в областта. Единствено заявленията за бързите и експресни услуги се подават само в Първо РПУ - Бургас. Освен заявлението, единствено което гражданите трябва да носят са документи, ако има промяна, която трябва да бъде отразена в личната карта или паспорта. Ако се прави за първи път лична карта за 14-годишните деца е необходим и акт за раждане. Снимките се правят на място и се свалят биометрични данни. Съветът на специалистите е гражданите да не изчакват крайния срок, а да подменят документи дори да не са изтекли, за да избегнат опашките.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Бургас:
С листа от 28 кандидати коалиция "БСП - Обединена левица" се реги...
Жители на Свети Влас на протест заради улици и осветление
Слънчево и топло ще бъде времето днес
Над 200 предложения за брак на ден: Коя е бургаската Барби от "Ко...
Калин Стоянов е втори в листата на "ДПС - Ново начало" в Бургас
Времето в неделя: Ще има ли желаещи за плаж?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).